Quantcast
Channel: v90 – Teknikens Värld
Viewing all 128 articles
Browse latest View live

Lev i nuet med Volvo V90 Cross Country

$
0
0

Om du har tittat på reklam-tv någon gång de senaste dagarna så har du säkert sätt nya V90 Cross Country susa förbi med en kajak på taket. Det beror på att Volvo i torsdags släppte sin reklamfilm för den nya plastdoppade V90:n, som de kallar ”the get away car”.

Reklamfilmen är nästan tre minuter lång, men den visas naturligtvis inte i sin fulla form i tv-rutan – så därför bör du kika in hela filmen här ovan. I filmen, som liksom tidigare filmer från Volvo är mycket välgjord, hör vi originalinspelningen från 1959 av ett tal av filosofen Alan Watts.

Budskapet i Watts tal (och i Volvos film?) är att det inte är någon mening med att leva alls, om man inte kan leva fullt ut i nuet. Och det är där den nya Volvon kommer in i bilden – just V90 Cross Country (ingen annan bil klarar detta) behövs för att man ska kunna leva fullt ut i nuet. Nja, tveksamt… men det är en bra reklamfilm!


Volvo V90 Cross Country D5 AWD provkörning

Provkörning av Volvo V90 Cross Country D5 AWD

$
0
0

Det här är nytt!

Fyrhjulsdrivning.
Alla V90 Cross Country är utrustade med AWD. Men FWD kommer 2018, var så säker.
Utrustningspaketlösningar.
Momentum och Inscription är ersatta med Pro och Plus. Men inget R-Design till V90 CC.
18.
Minsta tumstorleken på fälgarna för V90 CC innebär däckdimension 235/55.
Släpvagnsvikt.
Nu får skogsmulle-Volvon dra upp till 2,5 ton (gäller D5 AWD och T6 AWD).

Det är mycket buzz kring Volvo för tillfället. För svenskt vidkommande givetvis högintressant när bolaget kommit halvvägs i sitt största teknikskifte någonsin under Volvos 90-åriga tillverkningshistoria. Den 14 april 1927 rullade första ÖV4 ut från Lundbyverken. Dagens pinfärska V90 Cross Country skruvas fortsatt ihop på Hisingen, har konstnären Helmer MasOlles snedribba i fronten och nästan lika luftig markfrigång som första Volvo ”Jakob”.

Men där upphör likheterna. Cross Country-fieringen av V90 är tydlig, bilen står stadigt med 21 centimeters markfrigång, bred spårvidd och plastbeklädnad runt hjulhus och på stötfångarna. Svarta rutramlister, annorlunda frontgrill och krallig fälgdesign är klart tillräckligt för att basunera ut vildmarksstilen. Men jämfört med XC70 är nya V90 Cross Country betydligt finare, lyxigare – och mindre skogsfähig. Åtminstone vid ett första ögonkast.

Ljudkomforten är bra med lägre bullernivå än det större syskonet XC90. Däremot lyckas inte V90 Cross Country passera vägskarvar, potthål och isbark obemärkt.

Ljudkomforten är bra med lägre bullernivå än det större syskonet XC90. Däremot lyckas inte V90 Cross Country passera vägskarvar, potthål och isbark obemärkt.

På plats i ett varmvintrigt Jämtland längs ömsom blöta, ömsom svartisiga landsvägar från Frösön och västerut, bort mot Järpen och Åre rullar vi med V90 Cross Country D5 AWD. Provbilen är rejält extrautrustad, har både luftfjädring och stort panoramaglastak. De stora och breda hjulen har ibland svårt att få fäste när underlaget kärvar till sig. Ljudkomforten är bra med lägre bullernivå än det större syskonet XC90. Däremot lyckas inte V90 Cross Country passera vägskarvar, potthål och isbark obemärkt. I stället är det rock’n’roll som gäller, bilen rullar obekvämt stötigt. Minsta däckdimension på V90 Cross Country är 235/55 R18, provbilen rullar dock på 19-tums Nokian dubbdäck 235/50-profil.

Vi referenskör med en XC70 D4 AWD Classic (på Conti dubbdäck 215/65 R16) längs samma vägparti, gamlingen går minst lika spårstabilt men tappar en del i närvarokänsla, där är nya V90 Cross Country knivskarp. Styrningsmässigt har Volvoteknikerna fått till en kanonfin känsla men ”fin får lida pin” blir summeringen av den snofsiga hjulutrustningen på riktig sörjigt vägunderlag eller dålig körbana. Tillbaka på torr landsväg dominerar V90 Cross Country med betydligt modernare upplevelse, men XC70 erbjuder fortfarande en delikat, lite frånvarande om än godmodig körupplevelse.

En ynka sömn skiljer inredningsstilen från vanliga V90.Komfortstolarna håller för många mil. Bättre insteg hos V90 CC.

En ynka sömn skiljer inredningsstilen från vanliga V90.Komfortstolarna håller för många mil. Bättre insteg hos V90 CC.

Är du fostrad av tjänstebilsåkande i nyare Audi A6 och BMW 5-serie är nykomlingen V90 Cross Country som en lisa för själen med sin kommunikativa styrning och bestämda chassirörelser. Men förhoppningarna om att Volvofolket skulle våga hålla en egen linje och ge V90 Cross Country de mjukare köregenskaper som passar biltypen kom tyvärr på skam. Sittkomforten i framsätet är fin, man sitter som gjuten. Men XC70 bjuder på mjukare sittning. Karosshöjningen på sex centimeter gör gott för insteget till V90 Cross Country, särskilt i baksätet vars soffa är lågt placerad i förhållande till golvnivån. Nu sitter man rakt in i stället för att ramla ned. Interiört är det kolsvart i provbilen och när vi studerar färg- och materialkartan ­fortsätter det mörka. Det finns ljusa klädslar att välja till men träpanelvalen är fortsatt nattsvarta. Även unika emblem, grepphandtag eller annan Cross Country-personifiering saknas helt i kupén vilket känns lite fattigt. Här borde Volvo kunnat kräma i lite extra, man har kunskaperna men det verkar som att sälj går före känslor, inga udda konstellationer tillåts sticka ut.

Dieselmotorn D5, beteckning D4204T23, är senaste och starkaste versionen med Power Pulse-teknik som pneumatiskt förbygger laddtryck och därigenom minimerar turbofördröjning. Effekten blir en bottenstark karaktär, inte långt från premiumtyskarnas dieselsexor. Totalt 235 hästkrafter och 480 newtonmeter flyttar den snudd på två ton tunga Cross Countryn-bilen på ett bra vis. Acceleration 0-100 km/h uppges till 7,5 sekunder och toppfarten är begränsad till 230 km/h, tidigare hade Volvo fartlåset inställt på 210 km/h för XC70. De vassare vägegenskaperna är en bidragande orsak till höjningen.

Jämförelse V90 Cross Country vs XC70 i kortform. Markfrigången är lika hög, 21 cm. V90 Cross Country är förstås dyrare (börjar på 378 000 kr för D4 manuell), men å andra sidan går inte XC70 att köpa längre. Lastkapaciteten är 560 liter mot 575 och XC70:s kantiga bakstam ger mer utrymme vid ”fullpackning”. Körmässigt är XC70 sjumilastöveln.

Jämförelse V90 Cross Country vs XC70 i kortform. Markfrigången är lika hög, 21 cm. V90 Cross Country är förstås dyrare (börjar på 378 000 kr för D4 manuell), men å andra sidan går inte XC70 att köpa längre. Lastkapaciteten är 560 liter mot 575 och XC70:s kantiga bakstam ger mer utrymme vid ”fullpackning”. Körmässigt är XC70 sjumilastöveln.

Bränsleförbrukningen 0,53 l/mil och koldioxidutsläpp på 139 g/km är godkända med tanke på fartprestanda. Den förra femcylindriga 2,4-litersdieseln hos XC70 D4 AWD finns även hos Volvo Penta, den bruksiga karaktären är mysig men betydligt mer gammaldags än nya VEA-konstruktionen. Den svagare V90 CC D4 AWD har 190 hk (twinturboteknik utan Power Pulse) och bensinarna heter T5 (turbo, 254 hk) samt T6 (kompressor och turbo, 320 hk).

Fyrhjulsdrift AWD är standard på Cross Country, men det vore närmast tjänstefel om inte framhjulsdrivet FWD-alternativ kommer inom snar framtid. Likaså laddhybridversion Twin Engine. Åttaväxlad automatlåda Geartronic är standard hos D5 AWD, körprogrammet Drive Select (extra) går att justera i Eco, Comfort, Offroad och Dynamic. Terrängläget ­fungerar i upp till 40 km/h och anpassar drivlinan till körning på lösare underlag med start-i-backe-hjälp och utförslöpebroms Hill Descent Control. V90 Cross Country kravlar på fint, men någon skogsjeep är det ju inte tal om, mer så kallad allrounder. Jämtlands vackra fjällnatur förblir i princip orörd – och okörd – denna gång.

3 frågor

Stefan Karlsson Volvo

Stefan Karlsson – Chassiexpert Volvo.

Vad skiljer V90 och V90 Cross Country?
– Främst är det förhöjt chassi (+60 mm) med ändrad stötdämparkaraktär som justerats. Vi har provat ut över 200 olika chassin i simulator innan vi gick i produktion.
Till chassi hör även däckutrustning, vad skiljer ut V90 CC?
– Vi har valt ut däck med högre och rundare skuldra för mjukare och mer terrängpassade egenskaper.
Offroad-läget, vad innebär detta?
– Haldexsystemet förspänns och anpassas för körning på lösare underlag, fungerar i farter upp till 40 km/h för att inte överbelasta drivlinan.

Prismässigt har V90 Cross Country pinnat på rejält från XC70. Billigaste V90 CC D4 AWD med sexväxlad manuell låda har ett startpris på 378 000 kronor, eller 8,11 basbelopp för tjänstebilsföraren. Jämfört med V90 AWD är prispåslaget 20 000 kronor för Cross Country-chassi/design/teknik. Utrustningsnivåerna heter Plus och Pro samt paketlösningarna ”Teknik”, ”Klimat”, ”Lounge”, ”Business” i sedvanlig Volvoanda. I väntan på nästa generation V60 Cross Country (lansering mitten 2018) som pris- och storleksmässigt blir i paritet med dagens Volkswagen Passat Alltrack kommer ändå V90 CC att bli en favorit bland de som har förmånliga tjänstebilsregler eller har råd att pynta ur egen plånbok.

Men innan du gör ditt nya Volvoköp rekommenderas en rejäl provkörning med luftfjädring bak kontra den konventionella tvärställda bladfjädern samt föreslås 18-tumshjul för komfortens skull. Det är både du och bilen värd.

Nya Volvo XC60 visar mer hud

$
0
0

Så sent som i går släppte Volvo en teaser-bild på nya Volvo XC60, som har premiär den 7 mars på bilsalongen i Genève. Då kunde vi se hur fronten kikade fram ur mörkret i ett garage. Nu har det släppts ytterligare två bilder, som avslöjar ännu mer av den nya designen.

Den ena bilden visar XC60 i profil, gömd under ett tunt täcke. Här avslöjas en del detaljer, så som karosslinjer, en skymt av fälgdesignen och bakljusen. De sistnämnda ser ut att få en blandning av designen från både S90 och V90.

Den andra bilden är en närbild på strålkastarna, med led-signaturen ”Tors hammare” som huvudattraktion. Nu kan vi se att strålkastarna liknar mer de hos V90 och S90, än de som det större XC-syskonet XC90 har.

Volvo återkallar S90, V90 och XC90

$
0
0

I amerikansk media rapporteras det om att 5 529 exemplar av Volvo-modellerna S90, V90 (Cross Country) och XC90 återkallas på grund av att en skruv som håller sidokrockgardinerna på plats kan vara bräcklig då den inom två dagar efter produktion kan utsättas för en kemisk reaktion. Om skruven inte utsätts inom två dagar behåller skruven sin ursprungliga hållfasthet.

teknikensvarld.se har varit i kontakt med Volvo Car Sverige som bekräftar problemet med skruven och att fyra fall har inrapporterats, dock utan några incidenter. Det är osäkert hur en skör skruv påverkar sidokrockgardinernas funktion, så Volvo tar det säkra före det osäkra och återkallar bilarna för att inspektera skruven. Är den felaktig byts den ut, annars inte.

Volvo Car Sverige bekräftar att det är en global återkallelse och att bilar i Sverige kommer att berörs. Hur många ber vi att få återkomma när vi får mer information som berör svenska Volvo-ägare.

Peugeot 3008 Årets Bil i Europa 2017

$
0
0

Grattis, Peugeot! I hård konkurrens har nya 3008 avgått med segern i årgång 2017 av Årets Bil i Europa. Med 319 poäng utsågs den till juryns favorit. Av de 58 jurymedlemmarna bestående av journalister från hela i Europa var det 21 medlemmar som såg den som sin absoluta favorit och därför gav den högsta poäng. Det speciella med 3008:ans vinst är att det är första gången som en suv vinner utmärkelsen.

– Jag är framför allt stolt och mycket nöjd över att nya Peugeot 3008 suv har vunnit Årets Bil 2017. Detta pris är resultatet av fem års fantastiskt arbete av medarbetarna på Peugeot, säger Jean-Philippe Imparato, vd för Peugeot.

Vad som föll juryn i smaken var bland annat nya 3008:s utseende och att den är rymligare än sin föreångare. Att modellen, trots biltypen, saknar fyrhjulsdrift bekom inte juryn. I stället tog de med i beräkningarna att de bensin- och dieselmotorer som finns till modellen i dag i framtden ska kompletteras med ett laddhybridalternativ.

Peugeot 3008 gick en tuff match mot framför allt Alfa Romeo Giulia som inte nådde riktigt ända fram. Med 296 och toppnoteringar från 19 jurymedlemmar placerade den sig på en god andraplats. På tredjeplats hamnade nya Mercedes E-klass med 197 poäng och toppoäng från tolv jurymedlemmar, alltså en bit bakom fransosen och italienaren.

Än en gång misslyckades Volvo med att vinna Europas Årets Bil-pris (har däremot vunnit några gånger i USA). S90 och V90 missade pallplatsen med liten marginal – 172 poäng.

När ni teknikensvarld.se-besökare röstade (baserat på 4 252 röster) i höstas var Alfa Romeo Giulia er favorit, en bra bit framför S90/V90 och E-klass.

Så här ser slutraden ut; bilmodell och poäng:

  1. Peugeot 3008, 319
  2. Alfa Romeo Giulia, 296
  3. Mercedes E-klass, 197
  4. Volvo S90/V90, 172
  5. Citroën C3, 166
  6. Toyota C-HR, 165
  7. Nissan Micra, 135

 

Årets Bil-vinnare genom tiderna (1964-2017)

2017 Peugeot 3008
2016 Opel Astra
2015 Volkswagen Passat
2014 Peugeot 308
2013 Volkswagen Golf
2012 Opel Ampera/Chevrolet Volt
2011 Nissan Leaf
2010 Volkswagen Polo
2009 Opel Insignia
2008 Fiat 500
2007 Ford S-Max
2006 Renault Clio
2005 Toyota Prius
2004 Fiat Panda
2003 Renault Mégane
2002 Peugeot 307
2001 Alfa Romeo 147
2000 Toyota Yaris
1999 Ford Focus
1998 Alfa Romeo 156
1997 Renault Mégane Scénic
1996 Fiat Bravo/Brava
1995 Fiat Punto
1994 Ford Mondeo
1993 Nissan Micra
1992 Volkswagen Golf
1991 Renault Clio
1990 Citroën XM
1989 Fiat Tipo
1988 Peugeot 405
1987 Opel Omega
1986 Ford Scorpio
1985 Opel Kadett
1984 Fiat Uno
1983 Audi 100
1982 Renault 9
1981 Ford Escort
1980 Lancia Delta
1979 Simca-Chrysler Horizon
1978 Porsche 928
1977 Rover 3500
1976 Simca 1307-1308
1975 Citroën CX
1974 Mercedes 450S
1973 Audi 80
1972 Fiat 127
1971 Citroën GS
1970 Fiat 128
1969 Peugeot 504
1968 NSU Ro 80
1967 Fiat 124
1966 Renault 16
1965 Austin 1800
1964 Rover 2000

Vinsttoppen (1964-2017)

Fiat 9
Renault 6
Ford 5
Opel 5
Peugeot 5
Volkswagen 4
Citroën 3
Alfa Romeo 2
Audi 2
Nissan 2
Rover 2
Simca 2
Toyota 2
Austin 1
Chevrolet 1
Chrysler 1
Lancia 1
Mercedes 1
NSU 1
Porsche 1

Volvo V90 R-Design av vägen och in i snövallen!

$
0
0
Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tidigare i dag lyckades vi sätta fast Skoda Kodiaq i en snövall som fick den att ge upp. Den fick dras loss för att kunna fortsätta färden.
Då var det testchef Hans Hedberg som filmade skadeglatt. Det fick han äta upp kort därefter då det gick lite för brett på en lite för smal fjällväg. Den röda Volvo V90 R-Design som han rattade plogade in i snövallen och fastnade – den också. Loss kom den inte, trots fyrhjulsdrift.

Nu fanns inga andra testbilar i närheten för undsättning. Men ibland ska man ha tur. Som på beställning passerade nämligen en bärgningsbil, och den krokade gärna fast Volvon och fick upp den på banan igen.

Ska det bli en tredje avkörning i dag?

Nya Volvo XC60 spöar redan S90, V90 och XC90

$
0
0

I går drog Volvo skynket av nya XC60 på bilsalongen i Genève – och vilket tryck det var. Inte i Volvos monter utan här på teknikensvarld.se. Aldrig tidigare har vi upplevt sådan uppståndelse när en ny bilmodell presenteras.

Intresset för nya XC60 var så pass stort hos er teknikensvarld.se-besökare att ni drog till med en rekordnotering. När nya V90 presenterades den 18 februari 2016 var ni tiotusentals som flockades runt vår artikel och tillhörande bilder, men förvånande nog inte lika många som när S90 presenterades den 2 december 2015. Men båda dessa lågbyggda 90-seriemodeller har ingen chans mot XC90 som, när den presenterades den 26 augusti 2014, nådde siffror som S90 och V90 bara kan drömma om. Lägg samman S90:s och V90:s siffror så har ni XC90-siffran.
Anledningen till att XC90 rönte så stor uppmärksamhet var nyhetens behag. XC90 var nämligen första modell ut i nya 90-serien, första modell baserad på Volvos egenutvecklade SPA-plattform och dessutom med Volvos nya designspråk som används av märket än i dag och som kommer att genomsyra nya 60- och 40-serierna.

Volvo XC60 2018

Kan Volvo toppa XC60? På lur ligger nya S60 och V60… samt XC40 och snart även nya V40. Vad tror du?

Men dessa tre 90-modeller har inte en suck mot nya lillebrorsan. När nya XC60 blev officiell i tisdags förmiddag gick Internet bananas. Till och med XC90, som rent tekniskt och formmässigt var en större nyhet, får se sig överkörd. Närmare 100 000 personer har läst vår artikel om nya XC60 som publicerades under gårdagen. Lägger man dessutom till alla som har tagit del av vad vi rapporterat om nya XC60 i går i sociala medier så är det inte långt ifrån en miljon personer som vi nått ut till. På en dag, det är många människor det.

Volvo XC60 2018

Inte helt oväntat är det Volvo som dominerar i Sverige, även sett till surfandet på webben. Men det finns några märken som hotar då och då, men inte på samma sätt som när Saab fanns med i bilden.

Intresset speglar inte helt oväntat Volvos försäljningssiffror där just XC60 av utgående generation i flera år har varit Volvos klart bäst säljande modell. Men i Sverige är det inte XC60 som dominerar, vi bor ju i V70-landet och V90 borde för svenskt vidkommande ligga i topp – men icke. V90 tar sig inte ens upp på pallen i denna jämförelse… och V90 Cross Country ska vi inte ens gå in på.

Läs allt du vill och behöver veta, och mer därtill, om nya Volvo XC60 här. Där finns alla fakta, priser, bilder och filmer.


Volvo uppdaterar Sensus och Volvo On Call

$
0
0

Nya Volvo XC60 kommer lastad med en nyare version av Sensus där gränssnittet sägs ha förbättrats och gjorts enklare att använda. Fokus har legat på främst navigationsdelen.

– I takt med att vi lär oss mer om hur våra kunder interagerar med vårt användargränssnitt förfinar vi logiken och designen för att göra det ännu lättare att använda samtidigt som vi förbättrar utseendet. Det uppdaterade gränssnittet fokuserar på navigationsupplevelsen i bilen, vilket är en av de främsta tillämpningarna, säger Ödgärd Andersson, Vice President för Programvara och Elektronik på Volvo Car Group.

Volvo Sensus 2017

Uppdaterat Sensus-gränsnitt.

Det är inte enbart nya XC60 som får ta del av nyheterna i Sensus utan även hela 90-serien bestående av modellerna S90, V90 och XC90. Bilar som redan rullar ute hos sina nya ägare kommer att få systemet uppdaterat vid nästa servicetillfälle.

Utöver uppdateringen av gränssnittet i Sensus har även Volvo On Call uppdaterats med ett helt nytt utseende i mobilappen samt nya funktioner som går hand i hand med appen. Bland de nya funktioner finns exempelvis inmatning av destinationer – baserade på innehåll i användarens kalender – i navigatorn, hitta närliggande bensinstationer samt hitta bilen om man har svårt att finna den på exempelvis stora parkeringsplatser.

Volvo On Call 2017

Uppdaterad Volvo On Call-app.

– Volvo On Calls roll har förändrats från fjärråtkomst till bilen till att vara en plattform som fungerar som den främsta ingången för Volvo Cars kunder till ett allt större urval av uppkopplade tjänster. Vi ligger i framkant i den här förändringen inom bilteknik och tillhandahållande av tjänster. Så småningom kanske du inte ens behöver äga en Volvo för att kunna dra fördel av tjänsterna som erbjuds via smartphone-appen Volvo On Call, säger Björn Annwall, Senior Vice President Global Consumer Experience på Volvo Car Group.

Vidare kommer Volvos tjänst för leverans av paket till bilen (In-Car Delivery) att introduceras i ytterligare fem länder. Tjänsten, som ingår i Volvo On Call-appen, möjliggör digital engångsåtkomst till bilen för att transportföretag ska kunna överlämna exempelvis en beställd vara.

Nya Volvo On Call med allt vad det innebär kommer att finns till samtliga nya Volvo-modeller samt för Volvo On Call-kompatibla bilar från årsmodell 2012.

Volvo gör dåligt ifrån sig i avgastest

$
0
0

Det var i förrfjol, kort efter att Volkswagens utsläppsfusk hade uppdagats, som tyska ADAC och ICCT presenterade utsläppssiffror för 32 olika bilmodeller baserade på den mer verklighetsbaserade WLTC-körcykeln (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Cycle). Då visade det sig att en Volvo S60 med D4-dieselmotorn släppte ut 1 167 milligram kväveoxider per kilometer, nästan 15 gånger högre värde än vad som är tillåtet (80 milligram per kilometer är gränsen för Euro 6-motorer).

Sedan dess har ADAC, i och med världens fokus på utsläpp från framför allt dieselbilar, förfinat sina testmetoder. 77 olika bilmodeller har hamnat under tyskarnas lupp och baserat på utsläppen av kolmonoxid, kolväten, kväveoxider, partiklar och koldioxid har de rangordnats enligt en femgradig skala där fem stjärnor är högsta betyg. Fortfarande är det WLTC-körcykeln (innehåller mer motorvägskörning och mindre tomgångskörning än vad exempelvis utskällda NEDC-körcykeln gör) som används, först i testbänk, på en så kallad rullande landsväg, och därefter – enbart för de bilar som får högsta eller näst högsta betyget – även ute i verklig miljö. Då har bilarna en så kallad PEMS-enhet (Portable Emission Measurement System) inkopplad som mäter vad som kommer ur avgasröret.

Bensinbilar inte så snälla som många tror
ADAC:s granskning kommer med några överraskningar. Bland annat att bensinbilarna inte är så snälla mot omgivningen som många tror. Att dieselbilarna släpper ut stor mängder kväveoxider vet vi, men att de direktinsprutade bensinmotorerna släpper ut anmärkningsvärt höga halter av partiklar är för många en nyhet. Då inte enbart från starka bensinmotorer utan partikelhalterna är höga även från motorsvagare bensinbilar så som Volkswagen Tiguan 1,4 TSI och Opel Corsa 1,0 Turbo EcoFlex, två exempel på bilar som ADAC nämner.

Äldre dieselmotorer ibland bättre än nya
En annan grej som undersökningen noterar är att Euro 6-dieselmotorer i vissa fall släpper ut högre halter av kväveoxider än Euro 5-dieselmotorer. I och med att reglerna säger att Euro 6-dieselmotorer (gäller från september 2014) får max släppa ut 80 milligram kväveoxider per kilometer och Euro 5-dieselmotorer (gäller från september 2009) max 180 milligram per kilometer borde Euro 6-dieselmotorerna alltid vara bättre än Euro 5-ditona. Märkligt nog är det tydligen inte så och det stjälper ju även en hel del av den taktik som vissa städer städer är på väg att införa; förbud för dieselfordon med Euro 5-motorer eller äldre.

ADAC EcoTest 2016 december thumb

ADAC:s senaste lista som visar bästa och sämsta bilarna i deras EcoTest. Publicerades den 20 mars 2017. Klicka på bilden för att se hela listan.

Av de 77 testade bilarna är det endast fem som når upp till ADAC EcoTests högsta miljöbetyg fem stjärnor. Ingen av bilarna är rena bensin- eller dieselbilar utan två är elbilar, två är hybrider, en är bränslecellsbil och en är en gasbil. Bäst av alla BMW:s lilla elbil i3 som får totalpoängen 100 fördelat på 50 poäng för partikelföroreningar och 50 poäng för koldioxidutsläpp.
Strax utanför toppen med fyra stjärnor placerade sig Tesla Model S P90D. I och med att den är en elbil borde den väl ha maxpoäng? Nej, så räknar inte ADAC i sitt EcoTest. Deras granskning fokuserar inte enbart på de lokala utsläppen som görs av själva bilen utan även längs med hela kedjan, det vill säga hur mycket koldioxid, partiklar och andra ämnen som släpps ut redan vid energitillverkningsprocessen (och därmed kan inte ADAC:s siffror överföras rakt av till svenska förhållanden eftersom Tysklands och Sveriges elproduktion skiljer sig åt ganska kraftigt). För elbilar och laddhybrider har ADAC därför räknat ut siffror för partikelhalter och koldioxidutsläpp baserade på bilarnas energikonsumtion, vikt och räckvidd.

Intressant är att två dieselmodeller slår sig in bland bilarna som når upp till betyget fyra stjärnor. Dessa är Mercedes E 220 d samt BMW 118d och är därför de enda två dieselbilarna som ADAC titulerar som rekommenderbara.

Inga toppbetyg för Volvo
För Volvos del är ADAC:s test ingen jätterolig läsning. V40 med T3-bensinmotorn och S90 med D4-dieselmotorn får förvisso tre stjärnor, men inte tillräckligt högt för att ADAC ska rekommendera dem sett ur ett miljöperspektiv. Än värre är det för Volvo V90 D5, alltså med nya PowerPulse-dieselmotorn på 235 hästkrafter, som ligger i botten med lägsta stjärnbetyget. I ADAC:s EcoTest landar V90 D5 AWD på en förbrukning på 0,67 liter per mil i stället för Volvos angivna siffra 0,49 liter per mil. Det betyder 198 gram koldioxid per kilometer i stället för de 129 gram som bilens specifikationer säger.
Det är dock inte ensam där nere utan har gott (?) sällskap av många andra moderna dieselbilar, från exempelvis Renault, Volkswagen, Alfa Romeo, Hyundai, Ford, Kia och många fler.

ADAC EcoTest 2017 mars thumb

ADAC:s EcoTest-lista från den 6 december 2016 som redovisar data för de 45 bilmodeller som då hade hunnit testas. Klicka på bilden för att se hela listan.

Test av Volvo V90 Cross Country mot Audi, Subaru och Volkswagen

$
0
0
Årets hittills hetaste Volvo heter V90 Cross Country. Vi hängde på låset vid fabriken för att vara först att korsa landet med den och dess konkurrenter som i detta fall är Audi A6 allroad quattro, Subaru Outback och Volkswagen Passat Alltrack.

Mercedes E-klass All-Terrain mot Volvo V90 Cross Country

$
0
0
Knappt har V90 Cross County anlänt innan Mercedes E-klass All Terrain äntrar scenen. Vi löper linan ut och testar dem från Smygehuk till Riksgränsen. Totalt 203 mil, från kortbrallor till täckbyxor. Kan All-Terrain vara den nya stjärnan i skogskombiklassen?

Provkörning av Volvo V90 T5

$
0
0

Det här är nytt!

T5-motorn
Detta är minsta bensinmotorn i hela S/V90-programmet, alltså insteget för den som inte vill köra diesel.

Enligt färsk statistik från Bil Sweden – den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar – toppar nya S/V90 försäljningen totalt i Sverige sett över årets första tre månader. Samtidigt noteras även att mars 2017 blev den bästa mars-månaden försäljningsmässigt någonsin samt att försäljningsuppgången stadigt hållit i sig 39 månader i sträck.

Goda tider att lansera nya bilmodeller i, allra mest på sin hemmamarknad. Provkörningsbilen är en V90 T5 automat, vilket faktiskt innebär instegsmodellen bland de bensindrivna alternativen. Sett i perspektiv så kan vi nämna att när Volvo V70N lanserades 2000 så var just T5-versionen starkast av dem alla med sina 250 hästkrafter. Nu är T5 med sina 254 hk svagast bensindrivna modell.

Volvo V90 T5 2017

Under provkörningen kör vi mest landsväg och motorväg med en snittförbrukning på runt 0,78 l/mil. Rejält mycket över siffrorna som Volvo anger.

Grundmotorn är samma 1 969 kubikcentimeter stora fyrcylindriga kraftkälla, även kallad VEA-motorn, som sitter i alla versioner av S/V90 – bensin som diesel. Med bensinmotorn i V90 så går en del av det så klädsamma bottendraget från dieseln förlorat, men inte riktigt i så stor utsträckning som man skulle kunna tro. Dessutom vinner man bättre kraft högre upp i varvtalsregistret. Samtidigt upplever vi en vinst i den lägre ljudnivån, bensinmotorn är tystare än dieselmotorerna.

Kombinationen av stark turbomotor och framhjulsdrift visar sig fungera alldeles utmärkt, V90 T5 går riktningsstabilt och uppträder behagligt på vägen – med en vettig kraftreserv att ta till vid behov för snabba omkörningar. Tillsammans med den åttaväxlade automatlådan samt de tre olika körprogrammen går det att finna en bra inställning för i stort sett all typ av körning. Under provkörningen kör vi mest landsväg och motorväg med en snittförbrukning på runt 0,78 l/mil. Rejält mycket över siffrorna som Volvo anger, men sett till bilstorlek och prestanda är förbrukningen högst rimlig.

Volvo V90 T5 2017

Med bensinmotorn går en del av bottendraget från dieseln förlorat, men inte riktigt i så stor utsträckning som man skulle kunna tro.

I rena driftskostnader hamnar T5 på efterkälken relativt snart jämfört med exempelvis en D4 (D5 finns inte som framhjulsdriven). Visst, den bensindrivna bilen är billigare att skatta, men skillnaden är i dag minimal. Och då ­bensinbilen i ren förbrukningskostnad ­ligger runt 2,50 kronor över per mil så kommer den bli dyrare att driva. Dessutom är den något dyrare i inköp, men samtidigt mer välutrustad i grund.

Resonemanget går att föra länge, men vi avslutar genom att konstatera att framhjulsdrivna V90 T5 automat är en riktigt trevlig familjebil. Den fungerar utmärkt.

Volvo V90 Cross Country Polisbil – unik provkörning

$
0
0
Teknikens Värld nummer 13/2107

I Teknikens Värld nummer 13/2017 berättar Hans Hedberg allt om V90 Cross Country Polisbil.

Den svenska polisen har länge kört Volvo och när Hisingen laddar på för fullt med nya V90 Cross Country som ersättare till polisfavoriten XC70 är målsättningen hög. ”Världens bästa polisbil” säger utvecklingsteamet. Polisen har redan sagt sitt om V90 Polisbil, de kallar den för bästa polisbilen någonsin. V90 Cross Country ska alltså kliva upp ytterligare ett steg.

Vi kör Sveriges nyaste polisbil först av alla i världen på hemliga testbanor i ett senvintrigt Lappland. Häng med du också, bland annat på en teknikgenomgång och på jakt efter en fortkörare på snöiga vägar…

Hans Hedberg bjuder på en fullmatad provkörnings- och upplevelserapport av nya Volvo V90 Cross Country Polisbil i D5 AWD-utförande i Teknikens Värld nummer 13/2017 som du just nu finner ute i butikernas tidningshyllor men som också går att beställa online här.

MISSA INTE: Vi kör nya Volvo XC90 Ambulans

Världens bästa motor 2017 sitter i Honda NSX

$
0
0

Världens bästa motorer inom olika kategorier och framför allt världens bästa motor oavsett kategori har korats sedan 1999 av brittiska UKIP Media & Events som tagit hjälp av en stor och namnstark jury av över 60 olika motorjournalister från hela världen. Sverige har sedan i fjol en svensk representant i juryn – hans namn är Hans Hedberg och är testchef på Teknikens Värld.

Hans och hans jurykompisar har i år lagt sina röster på så vis att årets vinnarmotor stavas 3,5 liter dubbelturbo-V6 med tre elmotorer. Jo visst är det den 581 hästkrafter starka hybriddrivlinan i nya Honda NSX som har vunnit det ärofyllda priset.
Än en gång vann en prestandamaskin. I fjol vann som bekant Ferraris nya V8 på 3,9 liter som finns i den hyllade 488-modellen. Dessförinnan har det handlat om betydligt mindre motorer som plockat hem titeln Engine of the Year.

Till skillnad från förra året lade Hans sin röst på den vinnande motorn. Hans favorit i år var alltså NSX-motorn, en motor du kan få läsa mer om i kommande nummer av Teknikens Värld då vi kört NSX i årets Bankalas. Hur den upplevdes och hur den placerade sig avslöjar vi inte nu…

Honda NSX

Honda NSX, eller Acura NSX som bilen på bilden heter, drog längsta strået i årets Engine of the Year. Bilden är tagen när Mikael Stjerna var iväg och körde bilen i december 2015. Den provkörningen kan du läsa här.

Engine of the Year handalr dock inte enbart om en motor, utan om många, väldigt många till och med. Till exempel vann Ferraris 3,9-liters turbo-V8, förra årets totalvinnare, klassen för årets prestandamotor. Där kom NSX-motorn inte ens med bland topp sex.
Årets gröna motor utsågs Teslas elektriska P100D-drivlina till, samma motor vann dessutom klassen för årets elmotor.

Volvo är också med på ett hörn i årets upplaga av Engine of the Year, dock inte som vinnare i någon klass. Volvos T8 Twin Engine-hybriddrivlina där en turbomatad tvålitersfyra arbetar parallellt med en elmotor kom på sjätte plats i klassen årets gröna motor. Denna maskin placerade sig även på fjärde plats i klassen årets motor med cylindervolym på mellan 1,8 och 2,0 liter. I samma klass kammade Volvos turbomatade tvålitersfyra hem sjätteplatsen. Det vill säga samma motor som i hybriddrivlinan, men utan elektrisk assistans.

Här nedan listar vi vinnarna i samtliga klasser. Som vi ser är det som vanligt i Engine of the Year total dominans för bensin- och eldrivna motorer. Dieselmotorerna har inte nått hela vägen fram i någon klass. Flera av vinnarna är desamma som i fjol. En av de nya vinnarna är Porsches tvålitersboxer med turbo som finns i 718 Boxster och 718 Cayman.

Årets motor 2017
Honda 3,5 litershybrid (V6, bensin plus el)

Årets motor 2017 med cylindervolym under 1,0 liter
Ford 1,0 EcoBoost (R3, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 1,0 och 1,4 liter
PSA Peugeot Citroën 1,2 turbo (R3, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 1,4 och 1,8 liter
BMW 1,5 liter turbo hybrid (R3, bensin plus el)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 1,8 och 2,0 liter
Porsche 2,0 turbo (B4, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 2,0 och 2,5 liter
Audi 2,5 turbo (R5, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 2,5 och 3,0 liter
Porsche 3,0 Turbo (B6, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym mellan 3,0 och 4,0 liter
Ferrari 3,9 Turbo (V8, bensin)

Årets motor 2017 med cylindervolym över 4,0 liter
Ferrari 6,3 (V12, bensin)

Årets gröna motor 2017
Tesla Model S P100D (elmotor)

Årets elektriska motor 2017
Tesla Model S P100D (elmotor)

Årets prestandamotor 2017
Ferrari 3,9 Turbo (V8, bensin)


Bilarna med bäst design enligt Red Dot Award 2017

$
0
0

Sedan 1955 delas utmärkelsen Red Dot Award Product Design delats ut till produkter som med snygg och smart design tilltalat en jury. Antalet kategorier är enormt, exempelvis delas utmärkelsen ut till hushållsapparater, badrumsattiraljer, bostäder, personliga prylar som exempelvis glasögon, juveler och klockor, campingutrustning, trädgårdsmöbler och mycket, mycket annat. Självklart finns det även kategorier för fordon. En hjullastare har till exempel nyligen erhållit en Red Dot Award-utmärkelse, så klart även en lång rad bilar.

Årets snyggaste, eller mer korrekt; bäst designade, bilar är till antalet 17 stycken. Många koreaner finns bland de bilar som fått utmärkelsen, flera italienare också, så även ett par tjecker. Och så finns det en svensk bil med i år, nämligen Volvo V90 Cross Country. Övriga 16 bilar som fått Red Dot Award-utmärkelsen under 2017 är Audi Q2, BMW 5-serie Sedan, Citroën C3, Ferrari 458 MM Speciale, Ferrari GTC4Lusso, Ferrari J50 (ej med på bilden ovan), Hyundai Genesis G80 Sport, Hyundai Grandeur, Kia Optima Sportswagon, Kia Rio, LaFerrari Aperta, Mazda MX-5 RF, Peugeot 3008, Seat Ibiza, Skoda Kodiaq och Skoda Octavia Combi.

Av dessa har fyra bilar utsetts till de bästa av de bästa. I denna superkategori bland bilarna återfinns ingen Volvo, däremot följande kvartett: Audi Q2, Ferrari J50, Kia Optima Sportswagon och Mazda MX-5 RF.

Tre andra bilmodeller fick ett så kallat hedersomnämnande av juryn, dessa är Borgward BX5, Hyundai i30 och Kia Niro.

Vilken tycker du är bäst designade bilen i år? Dela med dig av dina tankar i form av en kommentar nedan.

Volvo V90 T8 – Fyra snabba från provkörningen

$
0
0

Hej Hans! Hur känns den nya plug-in-Volvon?
– Hej! Jo, det här är creme de la creme från Volvo. Och den pekar mot Volvos framtid – 2019 kommer alla deras bilar vara elektrifierade. Den kopplar fint mellan el- och bensinmotor och komforten är god, trots att jag kör R-designvarianten med sportchassi. Men den sportiga attityden är egentligen bättre lämpad i en T6 awd.

Jaha, men T8:an är väl den snabbaste V90-varianten? Är den inte sportig då?
– Jo, visst rör den på sig när båda motorerna jobbar för fullt, men den här bilen väger också 200 kilo mer än T6:an. Och det märks. T8 är ingen sportbil, den kommer snarare till sin rätt när man pendlar korta sträckor, åker till en närliggande stormarknad, hämtar och lämnar på dagis och laddar ofta. Då går det att få ned förbrukningen till 0,2 liter per mil. Kör man som jag brukar göra drar den lätt över en liter.

Det låter inte så miljövänligt?
– Nej, men de här laddhybriderna lockar fram en försiktig körstil. Kör man med ett ägg under gaspedalen går det att använda bilen i dagar utan att det går åt någon bensin alls. Och det ska bli spännande att se vad som kommer härnäst – små Drive-e-hybrider med trecylindriga motorer och framhjulsdrift.

Det låter spännande. Till sist – jag hörde att det var något teknikstrul med bilen?
– Ja, navigatorn trodde att vi var ute i Kattegatt och körde bil ett tag. Men det berättar jag mer om i tidningen sen!

Hans Hedberg berättar allt om den nya Volvo-hybriden i Teknikens Värld nummer 18. Missa inte det!

Sveriges största och bästa kombitest

$
0
0

I testet ingår följande bilar:

  • Audi A4 2,0 TFSI 190 Avant S tronic
  • BMW 318i Touring Steptronic
  • Dacia Logan MCV 0,9 TCe Stepway
  • Fiat Tipo Kombi 1,6 E-Torq 110 hk AT6 Lounge
  • Ford Focus Kombi 1,0 Ecoboost 125 hk Titanium
  • Ford Mondeo Kombi 2,0 TDCi 180 MPS
  • Kia Optima 2,0 T-GDi Aut GT Sportswagon
  • Mazda 6 Wagon 2,5 192 hk Optimum
  • Mercedes C 180 Kombi automat
  • Mercedes E 200 Kombi aut SE Edition
  • Opel Astra 1,4 Turbo 125 hk Sports Tourer Dynamic
  • Peugeot 308 Sportwagon Puretech 110
  • Renault Mégane Sport Tourer TCe 130 Aut Zen
  • Renault Talisman Sport Tourer TCe 200 Intens
  • Seat Leon ST 1,4 ACT 150 DSG7
  • Skoda Fabia Combi 1,2 TSI 90 Style
  • Skoda Octavia Combi 1,4 TSI 150 hk DSG
  • Skoda Superb Combi TSI 280 DSG 4×4
  • Subaru Levorg 1,6i GT
  • Toyota Auris 1,8 Hybrid Active
  • Toyota Avensis Kombi 1,8 147 hk Multidrive
  • Volkswagen Golf Sportscombi GT 1,4 TSI 150 DSG
  • Volkswagen Passat Sportscombi 1,4 TSI 150 DSG7
  • Volvo V90 T5 Kinetic

Provkörning av Volvo V90 T8 AWD Twin Engine R-Design

$
0
0

Det här är nytt!

Twin Engine
Drivlinan ger en total systemeffekt på 407 hästkrafter och en teoretisk räckvidd på fem mil vid eldrift.
R-Design
V90-karossen fungerar i sportdress, men vi skulle nog hellre valt lyxlinjen Inscription.
Prestanda
Om du har 9,2 kWh-litiumjonbatteriet uppladdat finns möjlighet att avverka 0-100 km/h på 5,2 sekunder.

Nu börjar Volvos stora 90-serie bli komplett. Efter XC90, S90, V90 och V90 Cross Country kvarstår endast ett par modeller för att paletten ska vara fylld. En viktig del är laddhybridsdrift i S90 och V90, ett av Volvos starkaste ess i rockärmen för tillfället. T8 Twin Engine-drivlinan känns igen från XC90 och är en maxad variant på temat. Fyrcylindrig bensinmotor ”T6” under den platta flakstora huven fram ger 320 hästkrafter och på bakaxelklumpen under bagageutrymmet sitter elmotorn på ytterligare 87 hk. Batterikapaciteten är 9,2 kWh och går att ladda i ett vanligt vägguttag enligt gängse praxis, full laddning tar tre, fyra timmar beroende på uteffekten.

När båda motorerna jobbar för fullt har V90 T8 acceleration 0-100 km/h på till 5,2 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Men bäst fungerar Twin Engine-systemet i symbios när bensin- respektive elmotor jobbar växelvis för optimal förbrukning.
Den åttaväxlade Geartronic-automatlådan jobbar mjukt och sansat men levererar även när du trycker plattan i mattan. Den lilla växelspaksklumpen i äkta Orrefors-kristall är fin att se på, lika läckra är rattpaddlarna som knappt används alls.

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 03

Laddhybridskonceptet fungerar bäst i närorter och korta vardagskörningar. Att åka till närliggande stormarknader, skjutsa barn till aktiviteter och kanske till och med jobbpendlingen går att göra på enbart eldrift – så länge sträckan är max tre, fyra mil. Det är där V90 T8 visar sin verkliga styrka. Beroende på körtyp pendlade bensinförbrukningen rejält under provperioden, från måttfulla 0,2 l/mil upp till 1,1 l/mil vid hård landvägskörning. Korta småkörningar med så många elladdningstillfällen som möjligt är det mest bränsleeffektiva för T8 Twin Engine-drivlinan.
Men smakar det så kostar det. Instegsversionen Momentum blir din för 614 900 kronor, Inscription kostar 656 900 kronor och den provkörda R-Design 661 900 kronor. Senare i höst kommer även S90 T8 men då uteblir basmodellen Momentum.

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 01

När vi synar provexemplaret är bilen fulladdad – i dubbel bemärkelse. Tilläggspaketen Lounge Pro (+36 900 kronor) samt Teknik Pro (+26 900 kronor) ger en väldans massa lull-lull som rullgardiner i baksätet, läderklädd instrumentbräda, parkeringskameror med 360-gradersvy, head up-display och kolfiberpaneler. Bland annat. Semiautomatisk dragkrok kostar dock ytterligare 11 900 kronor. Vem nämnde något om folkhems-Volvo? Räkna iskallt med att top-of-the-line V90 T8 lär bli din chefs nästa bil.
I framtiden kommer trecylindriga 1,5-liters Drive-E/VEA-motorer kopplade med elmotor direkt på framhjulen som enklare – och mer kostnadseffektiva – Twin Engine-alternativ.

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 02

En vattendelare för testlaget och provförare hos Volvos 90-serie och nylanserade XC60 är det nya, i framtiden får alla Volvo detta system, användargränssnittet för infotainmentenheten Sensus. Den stående pekskärmen på instrumentbrädan styr i stort sett samtliga funktioner hos bilen och kräver en hel del inlärning för att fungera klanderfritt.
Visserligen var vi nära västkusten under provkörningen men navigatorn placerade oss envist i djupaste delen av Kattegatt. Bilens högtalare blev vid ett tillfälle stumma från både stereo- samt funktionsljud, klimatregleringen låste sig och blåste ut kalluft mot vår vilja. Efter systemåterställning klarnade dock det mesta och navigatorpilen hoppade upp på land, men likväl vill bilen vara kvar i Göteborg trots att vi befann oss 50 mil därifrån…

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 07

R-Design gör V90-karossen lite till en huvudvridare men visst hade de mattsilvriga sidobackspegelkåporna passat bättre i pianosvart, det kanske sparas till kommande V90 Polestar? 15 millimeter sänkt och uppstyvat sportchassi (R-Design) samt 19-tumshjul till trots är komforten bra, tack vare fina stolar och låg bullernivå. Men det annars praktiska och djupa förvaringsfacket mellan framstolarna hos vanliga V90 blir grunt eftersom batterieripacket är placerat i kardantunnelkonstruktionen.

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 05

När vi pressar den Stålmannen-blå Göteborgskombin på favoritvägar i ett högsomrigt Bohuslän kläs den haussade laddhybridstekniken av relativt snabbt. ”Tung i gumpen” står det hafsigt noterat i mitt körprotokoll efter en provslinga. Vi kontrollerar vikten på en krönt vägvåg och digitalsiffrorna säger 2,2 ton, plus 200 kg i mervikt jämfört med T6 AWD och D5 AWD gör helt klart skillnad för chassit.
Provbilen har standard fjädring bak med tvärställd bladfjäder i komposit. Luftfjädring kostar extra, kanske hade gungigheten blivit mindre med den hjälpen.
Konceptmässigt hade nog Inscription-paketet varit att föredra före R-Design-dito, glidarmentaliteten passar bättre in på laddhybridskonceptet. Men styr- och körkänslan är fortsatt snudd på klassbäst.

Volvo V90 T8 AWD Twin Engine 2018 06

Jag stänger av filkörningshjälpen och ställer in hårdaste rattmotståndet, Volvos chassitekniker har verkligen hittat rätt med lättkördheten i kombination med den ack så viktiga nerven. Självkörningshjälpen Pilot Assist är tacksam på landsväg, men även inne i staden, men yxigheten i styrrörelser och gas- samt bromsaktivitet går fortfarande att slipa på hos Volvo-folket.

Volvo Sensus i V90 T8 AWD Twin Engine

Under provkörningen fick Sensus-systemet ett spel och det blir allmän oordning. Navigatorn visade att vi befann oss i Kattegatt i stället för på västkusten.

Personligen hade jag valt V90 T6 med mekanisk AWD-fyrhjulsdrift om sportig körning står högst på önskelistan alternativt D5-drivlinan med PowerPulse-teknik om jag var handelsresande med många mil i bagaget. T8 Twin Engine är en kostsam pryl för den som söker spjutspetsteknik i hyfsat diskret allemanskostym.

Volvo V90 Cross Country Polisbil bäst i polisens test

$
0
0

Nya Volvo-modeller innebär nya polisbilar i Sverige (och i andra länder). Volvo V90 rullar redan som polisbil på orter runt om i Sverige. I den har polisbilsförarna funnit en ny favorit. Som bekant vann den i fjol höstas polisens test i stor stil genom att nå högre betyg än någon annan tidigare testad polisbil. Med slutbetyget 9,2 av 10 gick V90 Polisbil om tidigare favoriten XC70 Polisbil med god marginal. XC70 nådde som högst 8,8.

Nu har polismyndigheten testat Volvo V90 Cross Country Polisbil, en modellversion som Teknikens Värld provkörde på polisens hemliga testbana redan tidigt i våras. I polisens senaste biltest utmanades V90 Cross Country av fem konkurrenter från Tyskland – BMW 5-serie Touring, Mercedes E-klass Kombi, Mercedes E-klass All-Terrain, Volkswagen Passat Alltrack samt Volkswagen Touareg. Återigen avgick Volvo med testsegern, men V90 Cross Country Polisbil nådde inte riktigt lika långt fram som V90 Polisbil gjorde för ett år sedan. V90 Cross Country Polisbil fick slutbetyget 8,8, det vill säga samma betyg som XC70 Polisbil fick för fyra år sedan.
Tuffast motstånd mötte V90 Cross Country från Mercedes E-klass All-Terrains håll. Modellen rankades högt i testet men förlorade på att bromsarna inte riktigt ansågs hålla måttet.

Volvo V90 Cross Country Polisbil

Polisens test utgörs av fem olika moment; bromsprov, körning i konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckning. I bromsprov och simulerad utryckning tilldelades V90 Cross Country Polisbil högsta poäng, nämligen 10 av 10. Därmed fick V90 Cross Country fler ”tior” än V90 som bara fick en. V90 Polisbil gjorde däremot bättre ifrån sig i övriga testmoment med idel ”nior” vilket gav totalpoängen 46 av 50 möjliga. V90 Cross Country nådde upp till 44 av 50 möjliga.

Volvo V90 Cross Country Polisbil

I polisens testprotokoll för bromsprovet står bland annat följande att läsa; ”Bromsarnas prestanda får tillsägas vara bäst i klassen jämfört med alla bilar i samma klass”. I noteringarna för momentet simulerad utryckning finns följande antecknat; ”Bra motorprestanda och mycket tryggt beteende vid sidoförflyttning. Bilen löser uppgiften helt exemplariskt”.

– Svenska polisens tester är oerhört tuffa. Vi ser därför de testresultat vi får som ett erkännande av att vi levererar både en konkurrenskraftig och ytterst kompetent bil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Vehicles.

Volvo V90 Cross Country Polisbil byggs vid sidan om V90 Polisbil i Torslanda där de i en separat fabrik byggs om för att nå upp till polisen höga krav. Hur detta arbete går till får du se i vår film nedan, där bjuds du även på den exklusiva provkörning som vi nämnde i inledningen av artikeln.

Viewing all 128 articles
Browse latest View live