Quantcast
Channel: v90 – Teknikens Värld
Viewing all 128 articles
Browse latest View live

Volvo V90 Cross Country Polisbil A provkörning


Provkörning av Volvo V90 Cross Country Polisbil

$
0
0

När Polismyndigheten i höstas själva testade och utvärderade nya Volvo V90 fick den det högsta betyget någonsin. 9,2 på en tiogradig skala är nästan tre poäng bättre än Volkswagen Passat Alltrack. Grenar som funktionalitet, köregenskaper och arbetsmiljö utvärderas grundligt och givetvis togs beslut om att köpa V90 som polisbil. I skrivande stund har de första bilarna levererats till Polismyndigheten för internutbildning, snart rullar den nya V90-polisbilen ut i Sverige. Men V90 är bara föraningen, den tidigare favoriten hos poliserna är nämligen XC70 och ersättaren V90 Cross Country i vit-blå-gult utförande beräknas stå för merparten av beställningarna.

Arbetsmiljö i världsklass. Det nya chassit är både säkert och snabbt.

Arbetsmiljö i världsklass. Det nya chassit är både säkert och snabbt.

Teknikens Värld har unikt besökt Volvos ”fabrik-i-fabriken” Special Vehicles som bygger polisbilar vid sidan om XC90 Excellent, taxibilar och Polestar-bilar. Bland andra specialare. Hemlighetsmakeriet är stort och det är en hel del hysch-hysch när den nya polisvagnen som står uppställd för konvertering granskas noggrant. Bilarna byggs mer eller mindre för hand av en och samma montör, ombyggnaden tar en arbetsvecka. Den från Torslandafabriken färdigbyggda V90 Cross Country går direkt från produktionslinan in till Special Vehicles-avdelningen. Bilen rensas sedan på hela inredningen för att nya elmattor och kablage ska komma på rätt plats.

Utrustningslistan är diger, det finns en ”grundversion” av Volvos polisbil men givetvis är det upp till respektive beställare att personifiera sin polisbil. Sverige är den största marknaden, men även den engelska och den norska är högintressanta. Installationerna är högklassiska och arbetet är minutiöst. Varje bilbyggare följer ett digitalt schema för att processen ska bli den rätta. Robust säkerhet är speciellt viktigt i en polisbil förstås, i stort som smått. Givetvis är den passiva säkerheten hög hos en Volvopolisbil. Extra förstärkningar av bakpartiet som skyddar vid påkörning bakifrån räddar både de åkande och all inbyggd elektronik. Med all polisutrustning på plats ökar tjänstevikten på V90 Cross Country till dryga 2,6 ton, påfrestningarna blir därför påtagligt större.

– Säkerheten är högprioriterad och nya V90 Cross Country är den säkraste och bästa polisbil vi byggt, berättar produktchef Ulf Rydhe och visar den specialbyggda krockvänliga konstruktionen under bagagerumsgolvet.

Polisens extra infoskärm skymmer Sensussystemet men går att fälla undan för bästa funktion. Till höger skymtar luren till kommunikationsenheten ”Rakel”.

Polisens extra infoskärm skymmer Sensussystemet men går att fälla undan för bästa funktion. Till höger skymtar luren till kommunikationsenheten ”Rakel”.

För att riktigt prova på hur den nya ­polisbilen fungerar flyger vi upp till norra Sverige för att följa sluttesterna på plats. Rullar in på Volvos hemliga provbanor belägna strax norr om Polcirkeln. Sekretessen är högsta möjliga och jag plockas av min egen kamera, mobiltelefon och laptop. Tur att duktiga fotograf Dan Nordgren är hack i häl. Trakten mellan Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare vimlar av mer eller mindre maskerade bilar på hemliga testturer vintertid och så även nu på sensäsongen. Bland det roligaste jag siktar är en maskerad Londontaxi, TX5, som byggs av Geely och bland annat har teknik från Volvo XC90!

Stephan Green är chef för Volvos specialbilar och berättar om all extrautrustning på den allra första byggda V90 Cross Country. Provbilen ser extra tuff ut med sina svartmålade XC60-fälgar men Green berättar att de färdiga polisbilarna får mer traditionella fälgar med aluminiumlook. Behåll de svartlackerade är mitt direkta råd – då ser den nya polisbilen extra biffig och tuff ut! Undersökningar visar att poliser känner sig mer trygga i en högbyggd polisbil och då skadar det väl inte att bilen även har attityd, utan att skrämmas.

Förvaringssystem med allt från avspärrningsband till spypåsar och ögondusch.

Förvaringssystem med allt från avspärrningsband till spypåsar och ögondusch.

På plats finns även V90 polisbil för att vi ska få känna på skillnaderna. Motorutbudet till den svenska polisen är D5 AWD med Powershift och 235 hästkrafter men givetvis finns exempelvis T6 AWD med 320 hästkrafter för exempelvis trafikpolisverksamhet. Enligt standard finns fyra standardutgåvor av polisbilar i Sverige: A, B, C respektive D. Typ A är de vanliga målade man ser i trafiken, typ B är utrustade på samma vis men saknar exteriör dekor, så kallad civilbil. Övriga har mindre teknisk utrustning och används vid exempelvis spaningsverksamhet eller transporter.

Provbilen för dagen är alltså en typ A – ”Option 998101” på polisspråk – utrustad till tänderna. Det typiska utseendet med fyrkantiga reflekterande färgfält i så kallat Battenburgmönster är snyggt anpassat på Volvokarossen. Förarplatsen är fullmatad med utrustning med bland annat polisens egna kartor, kommunikationssystem och givetvis reglage för utryckning med blåljus och siren. Förarstolen är endast elektriskt justerbar i höjd på grund av kostnader, en fullelektrisk hade platsat bättre. Ficklampor sitter i ett golvmonterat ställ, positionen är tveksam eftersom jag sparkar ur den med fötterna. Annars är detta en perfekt arbetsplats för svensk polis.

Hans Hedberg får lov att vara polis ett par dagar. Buset lever extra farligt!

Hans Hedberg får lov att vara polis ett par dagar. Buset lever extra farligt!

För bästa bärighet och för att klara den ökade tjänstevikten rullar bilen på 18-tumshjul med 235-profil. Ändrat chassi och korrekt anpassad däckutrustning gör att bilen rullar mjukt men samtidigt stadigt på de långa snötäckta landningsbanorna i hemligt Volvoland. Trots undanmanövrar i hög hastighet på halt underlag beter sig bilen mycket snällt, till och med bättre än en standard-V90 Cross Country. D5-drivlinan är kraftfull och passar både till vanlig patrullverksamhet som snabb utryckning. Det lugna chassiuppträdandet känns som en extra livlina för stressade poliser under aktiva situationer, bilen hjälper polispersonalen att komma på plats på ett mycket säkert och effektivt sätt.

Givetvis har detta nya verktyg för svensk polis en prislapp, men den är under uppköpstiden hemlig. Med tanke på att XC70 som polisbil var drygt 50 procent dyrare kan man räkna med att V90 Cross Country polisbil uppskattningsvis kommer att kosta cirka 700-800 000 kronor. Mycket pengar javisst, men värdet hos en väl utvecklad arbetsmiljö – samtidigt vardagligt verktyg – för en utsatt yrkeskår kan betala tillbaka sig i andra samhällsnyttiga vinster.


Fakta: Utrustningslista för polisbil typ A

Volvo V90 CC polisbil

  • Unikt chassi med förhöjd maximal totalvikt och bibehållna köregenskaper trots den förhöjda vikten.
  • Ljusbåge Standby W1 med arbetsbelysning framåt och åt sidorna.
  • Sirén med sirénförstärkare och antenner integrerade i hajfenan (GPS, WiFi och Tetra).
  • Blåljus i backspegelkåpor (tillval) samt solfilm och splitterfilm på rutorna (tillval).
  • Blåljus i bakstammen på bagageluckan (då bagageluckan är öppen skyms ljusbågen).
  • Blåljus i grillen, sida stötfångarhölje, bakre nummerplåtshållare, under bakre stötfångare.
  • Större bromsar, 18” fram och 17” bak och unik förstärkt fälg (kommer från XC60 T8 Twin Engine).
  • Förvaringssystem med avspärrningsband, ljusfyrar, hammare, glashammare, förbandsväska, nödfiltar, koner till ficklampor (röda för stopp och gröna för åk), verktygslåda, spypåsar, ögondusch.
  • Polman (polisiärt manöversystem), push to talk för Tetra (Rakel) samt högtalare i innertaket.
  • Slittålig läderklädsel och sparkskydd mellan framstolar.
  • Skyddsskynke för baksäte (spyskynke), buslås av bakdörrar med fördröjning och kartläsarlampa med rött/vitt ljus.

 

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

V90 Cross Country Volvo Ocean Race – specialversion värnar om miljön

$
0
0

För knappt tre veckor sedan startade 13:e upplagan av Volvo Ocean Race i spanska Alicante. För att uppmärksamma världens mest krävande segeltävling har Volvo genom åren släppt Volvo Ocean Race Edition-modeller, inte sällan blålackerade bilar med speciella detaljer och emblem.
Till årets upplaga av segeltävlingen gör Volvo inte riktigt som tidigare, utan sjösätter en modellvariant som inte bara sticker ut utan också tar hänsyn till miljön genom att belysa problemen med plastföroreningar i världshaven.

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

V90 Cross Country Volvo Ocean Race har skräddarsytts av den grupp ingenjörer på Volvos avdelning för specialfordon i Torslanda som är ansvariga för Volvos lyxiga Excellence-modeller samt V90 Polisbil och V90 Cross Country Polisbil.
Bilen är lackerad i den populära metallickulören Crystal White och har försetts med specialfälgar. Plastdetaljerna runt om som vanligtvis är svarta har fått en ljust mattgrå finish med orange färgklickar i fronten, aktern och på sidolisterna. Färgsättningen känns igen från konceptbilen Concept XC Coupé som visades och hyllades för snart fyra år sedan.
På bakluckan har ett Volvo Ocean Race-emblem tagit plats bredvid övriga emblem.

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

Interiören har piffats upp med ett färgschema som matchar utsidan där de läderklädda stolarna och dörrsidorna har fått speciella sömmar samt inlägg med samma orange nyans som nämndes tidigare. Dessa orange linjer går även igen på dörrmattorna som är tillverkade av Econyl, ett textilmaterial som framställs av 100 procent återvunnen nylon, inklusive gamla fiskenät som hittats i haven och sedan återvunnits.

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

V90 Cross Country Volvo Ocean Race har dessutom några extra detaljer som gör att modellen skiljer sig från sina vanliga V90 Cross Country-syskon. Dan Olsson, chef för Specialfordon och Tillbehör på Volvo Cars, berättar mer om dessa:

– Den är utrustad med en rad specialutvecklade standardfunktioner, som den integrerade, löstagbara ficklampan, extra eluttag och smarta smuts- och vattenavvisande material.

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

Av de 3 000 första V90 Cross Country Volvo Ocean Race som Volvo bygger och säljer skänker de 100 euro per bil till Volvo Ocean Race vetenskapsprogram om plast i haven. Totalt blir det en summa om 300 000 euro, knappt tre miljoner kronor, som öronmärks till programmet.
Volvo Ocean Race vetenskapsprogram utrustar båtarna i segeltävlingen med olika sensorer som samlar in data om de olika världshaven, även i de mest avlägsna delarna av världen. Bland annat mäts temperatur, lufttryck, vindhastigheter och strömmar för att förenkla och förbättra precisionen i framtida väderprognoser, men även salthalter, koldioxidmängder och alger registreras för att sedan sammankopplas med data om mikroplaster. Resultatet ska bli en mer komplett bild och högre kunskapsnivå kring plastföroreringarnas omfattning i världens hav. NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, är en av Volvos partners i vetenskapsprogrammet.

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

– Vi är stolta över att kunna stötta Volvo Ocean Race vetenskapsprogram, som kommer att bidra till att öka vår förståelse av hur haven mår, vår viktigaste naturtillgång. Som företag arbetar vi för att minimera vår påverkan på världen omkring oss, och det innovativa synsättet i det här projektet för hur vi ska tackla ett stort miljöproblem passade oss därför perfekt, inte minst eftersom vi går mot en elektrifierad framtid, säger Stuart Templar, hållbarhetsdirektör på Volvo Cars.

Volvo 855 T5 mot V90 D5 AWD

$
0
0

Brittiska Carwow var sugna på att se vad som utvecklingsmässigt hänt sedan Volvo 850 T5 i kombiutförande var en populär bil och därför plockade de fram en modern motsvarighet till 855:an, nämligen Volvo V90. Men de gjorde det inte helt enkelt för sig, för de tog inte T5-varianten som man kanske hade kunnat misstänka, däremot D5 AWD eftersom dieseldrift är dominerande i dag (än så länge).

Det handlar alltså om 225 framhjuls- och bensindrivna hästkrafter och 340 newtonmeter (hur mycket som finns kvar av dessa siffror låter vi vara osagt) från 1995 mot 235 fyrhjuls- och dieseldrivna hästkrafter och 480 newtonmeter från 2017. Sistnämnda dessutom med Volvos PowerPulse-teknik som ska eliminera turbolag. På papperet handlar det som 0-100 km/h på 7,4 respektive 7,2 sekunder. Jämnt med andra ord.

I filmen får vi se hur stora skillnaderna är, om där nu finns några skillnader och till förmån för vilken bil, både vid stillastående och vid rullande start. Klara, färdiga… kör!

Läs mer om Volvo 850 här och följande länk ger dig mer om Volvo V90.

Provkörning av Volvo V90 D3 AWD

$
0
0

Det här är nytt!

D3
Volvos tvåliters dieselmotor Drive-E finns i effektuttag 120-235 hk.
Geartronic
Med framhjulsdrift är automatlådan till D3 enbart sexväxlad, med fyrhjulsdrift AWD åttaväxlad.
Red key
En ”låst” rödfärgad utlåningsnyckel som begränsar toppfart, farthållaravstånd, stereons ljudvolym och med inbyggd hastighetsvarning.
Care by Volvo
Att långtidshyra sin Volvo är senaste given, allt utom bränsle ingår.

Startpriset för billigaste Volvo V90 med minsta D3-dieselmotor på 150 hästkrafter med sexväxlad manuell låda är 324 000 kronor. Enligt registreringsstatistiken uppenbarligen inget opris eftersom V90 alltjämt ligger och fajtas i toppstriden. Nästa år presenteras en helt ny V60 som förväntas bli rikslikaren, men i väntan så är V90 alltjämt Hisingens folkdräkt nummer ett.

Det är ett stort lass för den fyrcylindriga, tvåliters dieselspisen från Skövde i sitt för V90 minsta effektuttag. Den svagaste D2-drivlinan med 120 hästkrafter finns än så länge enbart i V40, men frågan är hur länge Volvo kommer att tillverka dieselmotorer? Kärnverksamheten i framtiden verkar ligga på bensinbaserade laddhybrider samt rena elbilar. Tjänstevikten för V90 D3 AWD är 1 915 kilo, maxlasten 465 kg och ekipagets dragvikt är 2 200 kg. Jämfört med D4-dieseln (+20 000 kronor) saknas 40 hästkrafter och mot den Power Pulse-bestyckade D5-maskinen är förlusten hela 85 hästkrafter.

Körd tom eller med liten last på landsvägsstråk är dock D3 inga bekymmer så länge du inte hastar.

Körd tom eller med liten last på landsvägsstråk är dock D3 inga bekymmer så länge du inte hastar.

Körd tom eller med liten last på landsvägsstråk är dock D3 inga bekymmer så länge du inte hastar. Provbilen är av den udda kombinationen V90 D3 AWD Inscription som innebär att åttaväxlad automatlåda kommer ”på köpet”, med enbart framhjulsdrift FWD är tillvalet automatväxellådan enbart sexstegad. Förlusten av två kuggkransar märks, drivlinekombinationen D3 FWD automat upplevs segare. Motorer, utrustningspaket och tillval är lite av en djungel när Volvos prislista ska penetreras. Kinetic, Momentum (+25 000 kr), lyxigare Inscription (nivå Momentum +42 000 kr) eller sportigare R-Design (nivå Momentum +47 000 kr) heter de fyra olika utrustningsnivåerna, tjänstebilsfolket har till detta även fördelaktiga pluspaketen Business och Business Advanced om vardera 4 900 kronor att välja på.

Nästa år presenteras en helt ny V60 som förväntas bli rikslikaren, men i väntan så är V90 alltjämt Hisingens folkdräkt nummer ett.

Nästa år presenteras en helt ny V60 som förväntas bli rikslikaren, men i väntan så är V90 alltjämt Hisingens folkdräkt nummer ett.

Att åka en fullspecifierad Inscription-version med i sammanhanget ”ynka” 150 hästkrafter – visserligen med mjukt växlad åttaväxlad Geartronic automatlåda och trygg AWD fyrhjulsdrift – ger en känsla att något fattas. Det finns möjlighet att ”segla” i friläge på tomgång för att spara bränsledroppar men funktionen låter vänta på sig in i det längsta. Exempelvis är Mercedes snåla drivlina 200 d betydligt mer alert att gå ner i sparläge. Blandad förbrukning uppges till 0,49 l/mil och koldioxidutsläppet är 128 g/km, under provkörningen uppmättes en snittförbrukning på 0,67 l/mil.

Fördelen med ett något mildare pris och aningens snålare förbrukning när man väljer V90 D3, gärna utan lyxtillägg Inscription, är den fina åk- och körkomforten. Särkilt på långfärd utmärker sig SPA 90-chassit vara ytterst följsamt med utmärkt kalibrerad styrkänsla.

Säljtoppen – mer kombi och mindre diesel

$
0
0

Nyregistreringarna för personbilar ökade med 2,2 procent, till 32 484 bilar, jämfört med november i fjol – enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Hittills i år är den totala ökningen 2,8 procent, alltså till 344 435 bilar. Av de senaste 47 månaderna har personbilsförsäljningen ökat hela 45.

I säljtoppen finner vi Volvo, som tidigare i år tog tillbaka tätpositionen efter förra årets omkörning från Volkswagen Golf. Men det är inte längre XC60, utan V90 och S90, som ligger i topp. I registreringsstatistiken slås försäljningen av S90 och V90 ihop, men i Sverige är det kombin som dominerar stort. Den procentuella fördelningen är ungefär 90-10 till V90:s fördel. Detta innebär att ordningen nu är återställd efter att Volvo V70 togs ur produktion – åter igen en kombi i topp!

När årets första elva månader räknas samman är det, däremot, fortfarande XC60 som toppar. Detta eftersom utgående modell rabatterats hårt, samtidigt som försäljningen av nya XC60 nu kommit igång på allvar.

Försäljningen av dieselbilar sjönk i november med 13,5 procent, jämfört med samma månad förra året. Förra årets november var strax över hälften av alla nyregistreringar dieslar. Nu är den andelen nere på 41 procent.

Säljtoppen i november
1. Volvo S90/V90
2. Volkswagen Golf
3. Volvo S60/V60
4. Volkswagen Passat
5. Volvo XC60.

Tyska polisen väljer Volvo V90

$
0
0

I måndags överlämnade inrikesministern i Mecklenburg-Vorpommern 16 nya polisbilar till polisen i delstaten. Elva av dessa är radiobilar som ska användes på lite olika stationer runt om i området medan hedersuppdraget, att patrullera Autobahn, gick till fem stycken Volvo V90 D5 AWD, det vill säga den fyrhjulsdrivna dieselversionen med 235 hästkrafter.

Vid överlämnandet poängterade inrikesministern att bra och modern utrustning är viktig för att delstatspolisen ska kunna utföra sitt arbete på ett effektivt sätt.

Tyska polisens nya Volvo-bilar är utrustade med en hel massa specialutrustning som ska underlätta arbetet för poliserna i Rostock, Schwerin, Stralsund med flera städer i den nordtyska delstaten. Förutom olika signal- och kommunikationssystem innehåller bilarna även vapenlåda och 6-kilos brandsläckare.

Svenska polisen kör sedan tidigare Volvo V90 och nyligen blev V90 Cross Country Polisbil bäst i polisens test. Just V90 Cross Country D5 AWD Polisbil har vi exklusivt provkört.


Volvo nu med partikelfilter på bensinbilar – ger sänkt effekt

$
0
0

Under vecka 46 i år började Volvo tillverka sina bensinbilar utrustade med partikelfilter. Detta för att möta kommande utsläppskrav som kräver lägre nivåer av partiklar. Märkets dieselbilar har sedan tidigare tekniken som avskiljer partiklar från motorns avgasström, därmed namnet partikelfilter. Ett filter av det här slaget avlägsnar drygt 99,9 procent av partiklarna från att följa med avgaserna ut i omgivningen.

Med det positiva (sänkta partikelhalter) följer tyvärr även negativa bitar. Volvos bensinmotorer blir nämligen effektsvagare med partikelfilter monterat. Volvo har redan uppdaterat sin bilkonfigurator och några stickprov som vi gjort visar att T6-motorn tappar från 320 till 310 hästkrafter och T5-motorn från 254 till 250 hästkrafter. Laddhybridversionen T8 Twin Engine har även den T6-motorn, i kombination med en 87 hästkrafter stark elmotor, men i denna konfiguration plockas det fortfarande ut 320 hästkrafter. Anledningen till detta vet vi inte i nuläget, det kan vara så att laddhybriden genomsnittliga utsläpp är så pass mycket lägre att partikelfilter inte är nödvändigt för att möta framtida krav.

Partikelfilter

Ett partikelfilter är ett finmaskigt ”nät” som fångar upp små partiklar och hindrar dem därmed från att ta sig ut i fria luften.

Volvo Cars bekräftar för teknikensvarld.se att effekten påverkas av partikelfiltret. Däremot inte maximala vridmomentet. Inte heller ska förbrukningssiffrorna påverkas av partikelfiltret men vid våra stickkontroller på volvocars.se ser vi att förbrukningen har justerats uppåt, om än väldigt lite. Exempelvis ligger förbrukningen för XC60 T5 AWD numera på 0,74 liter per mil och koldioxidutsläppet på 169 gram per kilometer. Tidigare siffror var 0,73 liter per mil och 167 gram per kilometer.
För XC60 T6 AWD har siffrorna justerats från 0,77 liter per mil och 176 gram per kilometer till 0,78 liter per mil och 177 gram per kilometer.
Det handlar alltså om, på papperet, förbrukningsökningar om en centiliter per mil samt koldioxidökningar om 1-2 gram per kilometer, som enligt Volvo alltså inte ska ha med partikelfiltret att göra.
Prestandan är däremot oförändrad, 0-100 km/h på 6,8 sekunder för T5 AWD och 5,9 sekunder för T6 AWD. Även toppfarten, 220 respektive 230 km/h, är densamma som tidigare.
XC60 T8 Twin Engine ligger kvar på oförändrade 0,21 liter per mil och 49 gram per kilometer.

Vad gäller eventuella serviceintervall och kostnader för partikelfilterbyte finns det inga uppgifter om i nuläget. Vi ber att få återkomma med dessa uppgifter så fort de finns tillgängliga via Volvo.

AdBlue

Bredvid det vanliga tankhålet finns ett extra hål med blått lock. Där fyller man på AdBlue.

AdBlue till Volvos dieselbilar
Under samma vecka som bensinbilarna fick partikelfilter, det vill säga vecka 46 2017, fick en del dieselbilar tillskottet AdBlue-avgasrening. Denna reningsmetod, som redan används av flera andra märken, är till för att sänka kväveoxidnivåerna (NOx-nivåerna), det vill säga de partiklar som har varit i skottgluggen de två senaste åren sedan Volkswagens manipulation av dieselmotorer uppdagades. Sedan dess har många olika bilar från flertalet märken testats och Volvo har vid ett par olika mätningar fått ta platsen i skamvrån för väldigt höga utsläpp.

Eftersom XC40 är en helt ny modell kommer dieselmodellerna av denna att vara utrustade med AdBlue-reningsteknik redan från början. XC40 börjar levereras en bit in på 2018.
Sedan vecka 46 är det AdBlue-rening på XC60 och XC90 med D5-motorn. Övriga modellserier från Volvo får AdBlue-tillägget från och med vecka 17 nästa år, det vill säga den vecka då produktionen ställer om från modellår 2018 till modellår 2019. Detta trots att Volvos onlinemanual för exempelvis V90 redan har uppdaterats med sektioner för hur man kontrollerar och fyller på AdBlue.

AdBlue-mätare Volvo

Så varnas man för låg AdBlue-nivå i Volvo-bilar
AdBlue-varningssymbol VolvoTill Volvos AdBlue-bilar finns en mätare som finns under appen Bilstatus i appvyn på infotainmentskärmen. Mätaren visar vid sidan om oljenivån även AdBlue-nivån (se stor bild ovan). När mindre än 25 procent av AdBlue-tanken är fylld ändrar mätarens stapel färg till bärnstensfärgad och vid mindre än tio procent kvar ändras färgen till röd. En symbol i förardisplayen tänds också (se liten bild här intill) tillsammans med meddelandet ”AdBlue-nivå låg”.

Skulle man råka köra AdBlue-tanken tom kan man fortsätta att köra bilen. Men så fort man har stängt av motorn kan man inte starta den igen förrän ny AdBlue-vätska har fyllts på.

Möter hårdare avgaskrav
I Volvos bilbyggarkonfigurator syns det vilka modeller som använder sig av AdBlue-rening. Under respektive modells miljöklass ser du ”Euro 6d-TEMP” vilket är en kommande och hårdare certifiering som trädde i kraft den 1 september 2017 för nya fordonstyper och som träder i kraft för nya fordon den 1 september 2018. Den är en förlaga till Euro 6d som träder i kraft den 1 januari 2020 för nya fordonstyper och den 1 januari 2021 för nya bilar.

Läs dig mer om hur AdBlue-avgasrening fungerar
Vill du veta mer om hur AdBlue-avgasreningen fungerar kan du läsa vår artikel Så fungerar AdBlue – SCR-avgasrening med additiv. Där får du också reda på vad AdBlue egentligen är för något.

Volvo XC60 säkrast av alla 2017 – Volkswagen imponerade med bredd

$
0
0

Varje år summerar europeiska säkerhetsorganisationen fjolårets krock- och säkerhetstest för att utropa bästa bilen samt bästa modellerna inom respektive bilklass (och när det gäller bilklasser har Euro NCAP normalt lite märkliga indelningar). När 2017 nu har summerats står det klart att organisationen krocktestade 64 bilmodeller.

Efter att vi översatt klasserna till mer ”normal svenska” ser vinnarna i respektive ut som följer:

Premiumbil Volkswagen Arteon
Stor SUV Volvo XC60
Liten SUV Volkswagen T-Roc
Småbil Volkswagen Polo
Liten MPV Opel Crossland X
Golfklass Subaru XV och Subaru Impreza

Volkswagen Arteon 2018

★★★★★

Volkswagen dominerade
Det är tydligt att det var Volkswagen som dominerade hos Euro NCAP under 2017 i och med tre klassvinster. Så vitt vi känner till så har det aldrig tidigare hänt att ett och samma märke plockat hem så många vinster som tre stycken.

Bäst av Volkswagens modeller var Arteon till då den landade på andra plats i totalen.

Volvo XC60 2018

★★★★★

Volvo bäst av alla
Dock var nya Volvo XC60 bäst av samtliga krocktestade modeller under fjolåret. Euro NCAP kallar den svenska suven för ”this year’s best overall performer”.
XC60 vann mycket tack vare 2017 års högsta betyg sett till vuxenskydd och förarassistanssystem. 98 respektive 95 poäng fick modellen i dessa testmoment.

Även Volvo S90 och V90 krocktestades i fjol och fick mycket höga poäng. De rådde dock inte på XC60 och Volkswagen Arteon utan fick nöja sig med att dela på tredjeplatsen.

Prov Subaru XV

★★★★★

Subaru imponerade
Det ska dock påpekas att sett till de bakomliggande poängen, som ligger till grund för de mer synliga betygen, var Subaru XV snäppet vassare än XC60, dock med minsta möjliga marginal – endast 0,1 poängs fördel till japanen. Men för slutbetyget viktas de olika momenten olika vilket gör att XC60 hamnar i topp totalt sett.

Subaru Impreza imponerade också men nådde inte riktigt lika långt fram som XV. Medan XV anses vara 2017 års fjärde mest krocksäkra modell hamnade Impreza på plats sex med Volkswagen T-Roc strax framför sig.

Subaru XV och syskonbilen Impreza imponerade redan i JNCAP, det vill säga Japans motsvarighet till Euro NCAP, tidigare under 2017 där de båda fick högre poäng och betyg än någon annan tidigare krocktestad modell i Japan.

Fiat Punto 2012

☆☆☆☆☆

Fiat sämst av alla
Alla krocktestade bilar fick inte högsta betyget fem stjärnor. En hel del bilar fick fyra, tre eller till och med två stjärnor. Men sämst av alla var Fiat Punto, en gammal bilmodell som krocktestades igen. Den gamla konstruktionen i modellen visade med tydlighet att den är just gammal. Noll (!) stjärnor i slutbetyg blev det.

Hela listan
Nedan kan du ta del av samtliga Euro NCAP-krocktestade bilmodeller under 2017 och betygen som tilldelades dessa. Klicka på bilden för att se hela listan.

Euro NCAP krocktest 2017 betyg lista preview

Volvo nådde rekordhög vinst 2017

$
0
0

För exakt ett år sedan redovisade Volvo Cars en rekordhög försäljning om 534 332 bilar under 2016 vilket gav en rekordhög rörelsevinst om 11,0 miljarder kronor. Dessa siffror förpassas i dag till historiearkiven då de inte längre än några rekordsiffror, för nu har Volvo presenterat siffrorna för 2017.
Volvo Cars lyckades under 2017 sälja 571 577 bilar runt om i världen, en ökning om sju procent. Målet att sälja 800 000 bilar under 2020 kvarstår, dit är det dock fortfarande en bit. Ytterligare 40 procents försäljningsökning krävs.
Skulle Volvo lyckas fortsätta i samma stil som de två senaste åren, sex procents ökning under 2017 och sju procents ökning under 2017, hamnar de på 740 000 sålda bilar under 2020 (räknat på 8-procent ökning 2018, 9-procentig 2019 och 10-procentig 2020).

Med 571 577 sålda bilar världen över blev det också nytt vinstrekord för Volvo Cars. 14,1 miljarder kronor meddelar företaget att rörelseresultatet (vinst före räntor och skatter) blev. Det är en ökning om 27,7 procent jämfört med 2016 års siffra (11,0 miljarder).

Bolagets nettoomsättning ökade från 180,9 miljarder till 210,9 miljarder kronor, en ökning om 16,6 procent. Rörelsemarginalen förbättrades från 2016 års 6,1 procent till 6,7 procent.

Kina störst och viktigast
Volvos globala försäljning ökade alltså med sju procent och det är mycket tack vare den kinesiska marknaden som stod för en ökning om 25,8 procent. Kina är numera märkets största marknad.

Volvo XC60 prisad UK

Volvo XC60 storsäljaren
Volvos storsäljare i världen är, som tidigare år, Volvo XC60. Modellen stod för 184 966 av alla sålda Volvo-bilar under 2017. Det motsvarar 32,4 procent av den totala försäljningen och därmed är XC60 ohotad toppmodell hos Volvo.
Av de 184 966 sålda XC60-exemplaren stod XC60 generation ett för 146 506 exemplar (79,2 procent) och XC60 generation två för 38 460 exemplar (20,8 procent).

XC90 tvåa… eller trea
Volvo XC90 var Volvos näst mest populära modell under 2017 med 87 518 sålda exemplar, ett tapp om 4,4 procent jämfört med 2016. På tredje plats landade V40 med 73 824 exemplar, ett tapp om 7,8 procent.
Klumpar vi ihop försäljningen av S90 (46 602 exemplar), V90 (31 440 exemplar) och V90 Cross Country (19 135 exemplar) hamnar denna trio bakom dominanten XC60, men före XC90, med 97 177 sålda exemplar.

Framtiden ser stark ut
Volvo har flera ess i sin rockärm som de kommer att börja spela ut redan i år. XC40 har nyligen lanserats och kommer att börja ta fart i år. Nya V60 presenteras om några veckor (och övriga 60-modeller så småningom) och kommer även den att stärka Volvos aktier (nuvarande tappade nästan 16 procent i fjol). Dessutom kommer XC40 som laddhybrid i höst och under året kommer Volvo dessutom att inviga sin nybyggda fabrik i amerikanska delstaten South Carolina vilket sannolikt kommer att hjälpa försäljningen uppåt på framför allt den nordamerikanska marknaden.
Nästa år lanserar Volvo sin första elbil.

– Vår verksamhet har förändrats helt sedan 2010 och vi är nu redo för en fas av global, hållbar tillväxt. Vi investerar i alla delar av vår organisation och har lagt fram klara strategier kring elektrifiering, självkörande bilar och uppkoppling, säger Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson.

Volvo Cars och Volvo Trucks delar trafikinformation med varandra

$
0
0

Sedan ett par år tillbaka har Volvo Cars i 90-serien och numera även 60-serien samt XC40 ett trafiksäkerhetssystem som via molnet delar med sig av information om rådande situation på vägarna till andra Volvo-bilar av nämnda serier. Informationen som delas i realtid är väglagstatus (om det skulle vara halt) och upplysning om varningsblinkers i närheten (som exempelvis kan innebära att ett stillastående fordon finns längre fram på vägen och att man ska iaktta försiktighet).

– Med molnbaserad säkerhet kan Volvo-förare nästan se runt hörnet och undvika en kritisk situation eller olycka innan den inträffar, säger Malin Ekholm som är Vice President för Volvo Cars Safety Centre.

Volvo Cars och Volvo Trucks delar trafiksäkerhetsinformation i realtid

Nu utökas antalet fordon som delar denna typ av information med varandra i och med att även Volvo Trucks (Volvo Lastvagnar på svenska) inkluderas. Personbilar från Volvo Cars delar därmed med sig till både personbilar och lastbilar (från Volvo Trucks) och vice versa.

– Ju fler fordon vi har som delar säkerhetsdata i realtid, desto säkrare blir våra vägar. Vi ser fram emot att etablera ytterligare samarbeten med andra partners som delar vårt engagemang för trafiksäkerhet, säger Malin Ekholm.

Volvo Cars och Volvo Trucks delar trafiksäkerhetsinformation i realtid

I nuläget handlar det om utvalda Volvo-lastbilar som säljs i Sverige och Norge som är med i delningen av trafiksäkerhetsinformation. Volvo Trucks lastbilar använder ett eget riskvarningssystem men kan alltså ändå dela informationen med personbilarna.

Det är första gången som Volvo Cars delar säkerhetsrelaterade data med ett annat företag. Datan som skickas är anonym.

Volvo T8 Twin Engine har nu ”bara” 390 hk pga partikelfilter

$
0
0

I slutet av förra året kunde teknikensvarld.se avslöja att Volvo börjat införa partikelfilter på sina bensinbilar, något som leder till sänkt effekt. Bland annat skrev vi att T6-motorn som tidigare hade 320 hästkrafter numera har 310 hästkrafter, och att T5-motorn sänktes från 254 till 250 hästkrafter.

Volvo S90 V90 XC60 XC90 T8 Twin Engine

En drivlina som inte berördes av partikelfilterinförandet i slutet av fjolåret var den laddbara Volvos T8 Twin Engine-maskinen. Denna drivlina anpassas däremot nu till kommande lagkrav för utsläpp av partiklar.
I och med att hjärtat i T8 Twin Engine är den bensindrivna T6-motorn kunde vi misstänka att effekttappet skulle vara lika stort som för en vanlig T6 AWD, som i Twin Engine-fallet även har en 87 hästkrafter stark elmotor som assisterar bensinmotorn. I så fall skulle T8 Twin Engine ha hamnat på 397 hästkrafter.

Volvo T8 Twin Engine AWD

Större effekttapp
Så är inte fallet. Volvos T8 Twin Engine-modeller erbjuder, efter att ha berikats med partikelfilter, ”bara” 390 hästkrafter. Effekttappet är alltså 17 hästkrafter. Var de extra sju hästkrafterna har tappats vet vi inte eftersom Volvo i sin bilbyggarfunktion fortfarande skriver den tidigare konfigurationen som var 320 bensinhästar plus 87 elhästar. Detta trots att det klart och tydligt står att den totala uteffekten är 390 hästkrafter i stället för 407 som tidigare. Volvo Cars har bekräftat för oss att 390 hästkrafter är korrekt. Är det bensinmotorn som har tappat ytterligare sju hästkrafter till totalt 303 eller är det elmotorn som har skruvats ned till 80?

Volvo S90 T8 Twin Engine

Skiljer sig mellan modellerna
Den som går in och bygger en Volvo på deras hemsida upptäcker en annan lite märklig detalj. T8 Twin Engine-versionerna av XC90, V90 och XC60 har samtliga 390 hästkrafter, men S90 Twin Engine har fortfarande 407 hästkrafter. Enligt Volvo Cars beror det på att de tre förstnämnda är modellår 2019 medan den S90 som erbjuds fortfarande är av modellår 2018. Vi misstänker att det kan ha något att göra med att S90 är den enda av de fyra modellerna som byggs i Kina. Det kan vara så att Kina-fabriken inte riktigt ligger i fas med Torslanda.

Volvo V60 T6 Twin Engine AWD 2019

Nya V60 T6 Twin Engine
Hur det blir med nya Volvo V60 T6 Twin Engine återstår att se. Volvo presenterade den tidigare i år med totalt 340 hästkrafter, där 253 av dem kommer från bensinmotorn och 87 av dem från elmotorn. 253 hästkrafter är en udda siffra i Volvo-sammanhang. T5-motorn hade tidigare 254 hästkrafter men har, som ovan nämnt, numera 250 hästkrafter. Är det med eller utan partikelfilter? Det återstår att se, det kan vara så att bensinmotorn dragits ned till 250 hästkrafter och elmotorn eventuellt till 80 hästkrafter och då är det 337 alternativt 330 hästkrafter som är aktuellt framöver. Eller så är det 340 hästkrafter, om Volvo har varit förutseende, vilket vi misstänker att de har varit.

Vad är partikelfilter bra för?
Förbränningsmotorer släpper ut små partiklar i mängder som inte är bra för varken natur eller människa. Det är därför dieselbilar under många år har varit utrustade med partikelfilter. Dessa filter innehåller finmaskiga nät som fångar upp de små partiklarna från att ta sig ut i luften. De flesta av dagens partikelfilter är underhållsfria, systemen tar själv hand om rengöringen av de finmaskiga näten och man behöver som bilägare normalt inte byta ut partikelfiltret till hutlösa priser.

Nu är det alltså bensinbilarna som utrustas med partikelfilter då det uppdagats att dagens direktinsprutade bensinmotorer är lika bra som dieselmotorerna var på att spy ut små partiklar i det fria. Volvo är inte ensamma om partikelfilter till bensinbilar, bland annat Ford, Mercedes, Skoda och Volkswagen har börjat introducera tekniken i de nyaste bensindrivna modellerna.

Test av 14 fyrhjulsdrivna kombibilar

$
0
0

I testet ingår följande bilar:

  • BMW 320d xDrive Touring
  • BMW 530d xDrive Touring
  • Jaguar XF Sportbrake 25d AWD
  • Mazda 6 Wagon 2,2 DE 175 hk AWD
  • Mercedes C 250 d 4Matic Kombi
  • Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain
  • Opel Insignia Country Tourer 2,0 Turbo 260 hk 4×4
  • Skoda Octavia Scout TSI 180 4×4
  • Skoda Superb TSI 280 4×4
  • Subaru Outback 2,5i
  • Volkswagen Golf Alltrack 1,8 TSI 180 4Motion
  • Volkswagen Passat Sportscombi 2,0 TDI 190 4Motion
  • Volvo V90 D3 AWD
  • Volvo V90 Cross Country D4 AWD

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

39 kr
Köp 2 nummer för 39 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Volvo V90 Polestar fångad på bild!

$
0
0

Ända sedan Volvo S90 och V90 lanserades, till och med tidigare än så, har det varit snack om att de båda ska komma i hetlevrade Polestar-utföranden. Nu, snart tre år senare, står vi fortfarande utan S90 och V90 Polestar, men något är helt klart på gång. Det bevisar bilden ovan som lagts ut på amerikanska Swedespeeds Instagram-konto (se fler bilder nedan).

Att det rör sig om en V90 Polestar är det i princip ingen tvekan om. Bilen är lackerad i Polestar-kulören Rebel Blue. Förmodligen är det inte Cyan Blue då den färgen endast används på tävlingsbilar och konceptbilar (om nu bilen på bilden inte är ett koncept, men det känns tveksamt). Rebel Blue och Cyan Blue är inte identiska kulörer, även om det är svårt att se skillnad.

Bilen har dessutom svarta backspegelkåpor, typiskt för riktigt Polestar-trimmade modellversioner (gamla S60 och V60 Polestar). I fronten ser bilen nästan ut som en V90 R-Design men vi ser skillnader i frontspoilerns svarta inkråm och även mittpartiet som är lite fläskigare. Hade det rört sig om V90 R-Design hade backspegelkåporna dessutom inte varit svarta utan silverfärgade. Dessutom hade bromsarna inte varit så kralliga som de är på den blå bilen. Vi har zoomat in rejält på bilden och kunnat urskilja att det står ”Polestar” på bromsoken. Det är endast på rediga Polestar-bilar dessa bromsok sitter, en Polestar-optimerad bils ok står det ”Polestar Engineered” i klenare textstorlek.

Vad finns då under huven? Det kan vi inte riktigt svara på, men någon form av vässad fyrcylindrig turbomaskin, kanske den hyllade 450-hästarsbesten som vi imponerades av för snart fyra år sedan. Den är i så fall kombinerad med någon form av elektrifiering, kanske rentav en ren elmotor (i så fall ingen mildhybrid, och förmodligen inte heller en laddhybrid i och med att laddluckan på vänster framskärm saknas) som pumpar upp totaleffekten till en bra bit norr om 500 hästkrafter. Det kan behövas om V90 Polestar ska ha en suck mot de tyska motsvarigheterna.

En sista viktig detalj är namnet på bilen. Förmodligen blir det inte V90 Polestar i och med att Polestar är vigt åt elektrifierade modeller under eget namn (exempelvis Polestar 1). Det är sannolikt därför vi inte ser de blå Polestar-emblemen på bilen. I stället verkar det stå T6 AWD R eller liknande på emblemen på bakluckan. Kan också bero på att bilen är en testprototyp.

Förmodligen dammar, precis som vi skrev i fallet med V60 för ett par veckor sedan, Volvo av den gamla R-beteckningen. I så fall är det V90 R vi ser på, en prestandakärra med mycket Polestar-innehåll baserat på de många åren av körglädje och erfarenhet från racerbanorna.


Svenskt nybilsrekord i juni

$
0
0

Den 1 juli i år höjdes skatten kraftigt för många fordon, exempelvis ökade skatten för en BMW 320d Touring med 200 procent och en Opel Insignia Country Tourer kostar plötsligt nästan 12 000 kronor om året. Det påverkade fordonsförsäljningen och nybilsregistreringen innan förändringen trädde i kraft, många ville helt enkelt ha sina nya bilar registrerade innan den 1 juli. Därför blev det nytt svenskt nybilsregistreringsrekord i juni månad – 66 244 nya bilar registrerades, en ökning om 72,9 procent jämfört med juni månad i fjol. Aldrig tidigare, räknat från 1942 då Bil Sweden började föra statistik, har det registrerats så många bilar under en månad.
Även de lätta lastbilarna ökade oerhört kraftigt – med 193 procent till 16 791 registreringar. Tunga lastbilar, som inte omfattas av det nya bonus/malus-systemet, backade dock.

LÄS MER: Så dyr blir din bil med nya skatten

Volvo på alla pallplatser
De tre mest registrerade bilmodellerna i Sverige i juni hade alla Volvo-emblem. Ettan och tvåan såg rejäla ökningar på över 40 procent medan trean, XC60, tappade drygt 15 procent.
Bakom Volvos tre främsta placerade sig Volkswagen med två modeller. Bäst gick det för Passat som trumfade lillebror Golf som i sin tur var ett par snäpp framför suvsyskonet Tiguan som fick se sig slagen av Nissan Qashqai.

  1. Volvo S60/V60 4 545
  2. Volvo S90/V90 4 250
  3. Volvo XC60 3 101
  4. Volkswagen Passat 2 722
  5. Volkswagen Golf 2 594
  6. Nissan Qashqai 2 110
  7. Volkswagen Tiguan 2 077
  8. Volvo V40 1 495
  9. Renault Clio 979
  10. BMW 5-serie 949

Laddbart ökar men lägre andel
– Antalet nyregistrerade laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med 43 procent i juni. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 3,4 procent i juni jämfört med 4,0 procent i juni förra året. Andelen laddbara bilar i juni var lägre än tidigare månader i år. Det beror på att vi jämför med en mycket hög totalmarknad i juni men också på långa leveranstider för vissa modeller, där efterfrågan är större än produktionskapaciteten. Dessutom får alla elbilar och de flesta laddhybrider, som nyregistreras från 1 juli, en högre så kallad klimatbonus jämfört med supermiljöbilspremien. Det har gjort att många nybilsköpare avvaktat den högre bonusen. Vår bedömning är att andelen laddbara bilar kommer att ta fart under det andra halvåret och nå nio procent när vi summerar hela innevarande år, säger Mattias Bergman som vd för Bil Sweden.

LÄS MER: Alla bilar du får bonus för 2018

Juni månads kung bland supermiljöbilarna, det vill säga bilar som släpper ut max 50 gram koldioxid per kilometer, var den tidigare dominanten Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid. Den toppade den annars så populära Volkswagen Passat GTE:s siffror (den är dock fortfarande populär och nådde en klar andraplats i juni).

  1. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid (ladd) 545
  2. Volkswagen Passat GTE (ladd) 327
  3. Kia Optima Plug-in Hybrid (ladd) 241
  4. BMW 530e iPerformance (ladd) 183
  5. Volvo XC60 Twin Engine (ladd) 158
  6. Tesla Model S (el) 85
  7. BMW 330e iPerformance (ladd) 66
  8. BMW i3 (el) 63
  9. Kia Niro Plug-In Hybrid (ladd) 63
  10. BMW i3 REX (ladd) 51

LÄS MER: Nu lönar det sig att köpa laddhybrid

Bilden ovan kommer från vårt test av nya Volvo V60 som du kan läsa i Teknikens Värld nummer 15/2018. Tidningen når prenumeranter och butikshyllor under nästa vecka.

Här är Sveriges mest sålda bilar till män

$
0
0

I går summerades nybilsregistreringarna under första halvåret av 2018 i Sverige och vi mejslade fram en lista som visade vilka 241 olika bilmodeller som har registrerats på kvinnor. Den listan åskådliggjorde med tydlighet att det är mindre bilmodeller som dominerar hos kvinnorna. I topp låg Volkswagen Polo, tätt följd av den något större Volkswagen Golf. Vi noterade att Sveriges mest sålda bil under halvåret, Volvo S90 och V90, låg långt, långt ifrån toppen på en 28:e plats. 277 stycken S90 och V90 utgör därmed endast 1,55 procent av det totala antalet registrerade exemplar av modellerna, det vill säga 17 846 stycken. Motsvarande procentsats hos männen ligger på 8,62.

Om vi nu fokuserar på männen, hur ser listan då ut? När vi tittar på hur nybilsregistreringarna mellan januari och juni 2018 har fördelats på manliga privatpersoner (det vill säga ej registrerade på företag och liknande juridiska förbindelser) ser vi en helt annat lista. Betydligt större bilmodeller dominerar, dock med inslag av en och annan mindre bilmodell, exempelvis Volkswagen Golf.

Erik Wedberg i nya Volvo XC60

I topp hittar vi Volvo XC60 med 2 330 registrerade exemplar. XC60 var halvårets tredje populäraste bilmodell i Sverige sett till helheten (10 085 stycken), men hos männen är den alltså etta.
Utan att vara överdominanta är Volvo vanligare på männens topplista än på kvinnornas. Storlek och pris är förmodligen de avgörande ingredienserna till skillnaderna.

Ett kanske något oväntat inslag i topp tio är bilmodellen på nionde plats. Där hittar vi Peugeot 3008.

Kan vi se några gemensamma nämnare som kopplar samman de båda listornas toppsektioner? Absolut, inte minst Nissan Qashqai som ligger trea på den kvinnornas lista och fyra på männens. Volkswagen Golf, Tiguan, Kia Cee’d och Volvo XC60 är fyra andra som återfinns i toppen av båda listorna.
Däremot återfinns småbilar som Renault Clio och Volkswagen Polo betydligt längre ned i listan hos männen, medan Volkswagen Passat går mer hem hos männen än hos kvinnorna (7:a hos männe, 16:e hos kvinnorna).

Av totalt 75 197 nybilsregistreringar utställda på privatpersoner mellan januari och juni 2018 var drygt två tredjedelar, 50 258 stycken, utställda på män. Så här ser fördelningen ut över de olika bilmodellerna:

# Bilmodell Antal
1 Volvo XC60 2 330
2 Volkswagen Tiguan 2 200
3 Volkswagen Golf 1 913
4 Nissan Qashqai 1 658
5 Volvo S90/V90 1 539
6 Volvo S60/V60 1 495
7 Volkswagen Passat 1 400
8 Peugeot 3008 1 012
9 Kia Cee’d 893
10 Toyota Auris 874
11 Toyota C-HR 870
12 Toyota RAV4 770
13 Skoda Octavia 760
14 Volkswagen Polo 738
15 Volvo V40 736
16 Skoda Fabia 706
17 Dacia Duster 664
18 Kia Niro 646
19 Mazda CX-5 605
20 Kia Sportage 553
21 Volkswagen T-Roc 537
22 Toyota Yaris 527
23 Seat Leon 498
24 Subaru XV 492
25 Mercedes E-klass 491
26 Skoda Kodiaq 490
27 Peugeot 2008 487
28 Subaru Outback 484
29 Nissan X-Trail 470
30 Renault Clio 461
31 Volvo XC40 432
32 Skoda Karoq 426
33 Audi A3 423
34 Peugeot 308 406
35 Mazda CX-3 400
36 Peugeot 5008 385
37 Renault Captur 372
38 Mercedes A-klass 353
39 Skoda Superb 342
40 Toyota Avensis 340
41 Mercedes GLC 332
42 Seat Ibiza 331
43 Peugeot 208 317
44 Seat Arona 304
45 BMW 3-serie 303
46 Ford Fiesta 301
47 Mazda 3 299
48 Opel Insignia 297
49 Volvo XC90 289
50 Subaru Forester 278
51 Ford Kuga 277
52 Ford Focus 263
53 Kia Stonic 262
54 Audi A4 258
55 Hyundai Tucson 257
56 BMW 5-serie 256
57 Audi Q5 247
58 Seat Ateca 245
59 Honda Civic 243
60 Suzuki Vitara 242
61 BMW 1-serie 239
62 Kia Rio 238
63 Ford Mustang 237
64 Opel Astra 237
65 Porsche 911 235
66 Kia Picanto 227
67 Dacia Sandero 226
68 Citroën C3 215
69 Mercedes C-klass 215
70 Honda HR-V 184
71 Audi Q3 183
72 Renault Kadjar 181
73 Kia Soul 179
74 Audi Q2 173
75 Volkswagen Touran 166
76 Audi A1 165
77 Mercedes CLA 165
78 Kia Optima 164
79 Audi A6 164
80 Mini One/Cooper 161
81 Renault Mégane 156
82 Hyundai i20 151
83 Honda CR-V 149
84 Hyundai i30 141
85 BMW X3 138
86 Mitsubishi Eclipse 134
87 Citroën C4 Cactus 124
88 Mitsubishi ASX 120
89 Suzuki S-Cross 116
90 Toyota Verso 115
91 Nissan Pulsar 114
92 BMW X1 105
93 Citroën C3 Aircross 104
94 Audi A5 104
95 Mazda MX-5 102
96 Citroën Jumper 101
97 Dacia Logan 100
98 Porsche Macan 99
99 Mitsubishi Outlander 98
100 Opel Grandland X 97
101 Suzuki Swift 95
102 Volkswagen Sharan 92
103 Mercedes B-klass 92
104 Ford Transit 91
105 Opel Corsa 91
106 Kia Sorento 89
107 Toyota Aygo 87
108 Porsche 718 86
109 Kia Venga 86
110 Kia Carens 86
111 Nissan Juke 83
112 Volkswagen Arteon 82
113 Ford Ecosport 82
114 BMW 2-serie 80
115 Seat Alhambra 80
116 Lexus NX 300h 78
117 Citroën C4 Picasso 75
118 Fiat 500 75
119 Fiat Tipo 75
120 Volkswagen Caddy 75
121 Ford Mondeo 74
122 Audi Q7 73
123 Toyota Prius 73
124 Renault Zoe 71
125 Nissan Leaf 71
126 Opel Mokka X 70
127 Porsche Panamera 68
128 BMW X4 68
129 Volkswagen Multivan 66
130 Mercedes GLA 65
131 Mini Clubman 64
132 Mazda 6 64
133 Hyundai i10 63
134 Nissan Micra 63
135 Porsche Cayenne 63
136 Kia Stinger 60
137 Opel Crossland X 59
138 Dacia Lodgy 56
139 Hyundai Ioniq 53
140 Renault Talisman 53
141 Renault Master 51
142 Jeep Compass 51
143 Land Rover Evoque 51
144 BMW 4-serie 47
145 Alfa Romeo Giulia 43
146 Alfa Romeo Stelvio 43
147 Renault Koleos 43
148 Honda Jazz 42
149 Mercedes V-klass 40
150 Mercedes GLE 39
151 Jaguar XE 37
152 Volkswagen Beetle 34
153 Lexus RX 32
154 Chevrolet Camaro 32
155 BMW X5 31
156 Jaguar XF 31
157 Tesla Model S 31
158 Subaru Impreza 31
159 Skoda Rapid 31
160 Mini Countryman 30
161 Subaru Levorg 29
162 Mazda 2 29
163 Citroën Berlingo 29
164 Ford C-Max 29
165 BMW X2 28
166 Tesla Model X 28
167 Ford S-Max 27
168 Hyundai i40 26
169 Okänd Lexus-modell 26
170 Fiat 500X 26
171 Ferrari (flera modeller) 25
172 Amatörbygge (flera modeller) 25
173 Jaguar F-Pace 22
174 Okänd Mercedes-modell 22
175 Mitsubishi Space Star 21
176 Peugeot Boxer 20
177 Mercedes GL 19
178 Suzuki Baleno 19
179 Volkswagen Touareg 19
180 Hyundai ix20 19
181 Audi A7 19
182 BMW i3 19
183 Volkswagen Up 18
184 Toyota Proace Verso 18
185 Peugeot Partner 18
186 Renault Scenic 17
187 Ospecificerade modeller 17
188 Ford Edge 17
189 Chevrolet Corvette 16
190 Citroën C4 15
191 BMW 6-serie 15
192 Peugeot 508 15
193 Land Rover Discovery 14
194 Okänd Mercedes-modell 13
195 Audi S4 13
196 Suzuki Jimny 13
197 Toyota Land Cruiser 12
198 Suzuki Ignis 12
199 Land Rover Velar 11
200 Lexus CT 200h 11
201 Jeep Renegade 11
202 Land Rover Range Rover 10
203 Mercedes SLS 10
204 Mitsubishi Pajero 10
205 Ssangyong XLV 9
206 Mercedes CLS 9
207 Ford Galaxy 9
208 Bentley Continental 8
209 Audi TT 8
210 Lamborghini (flea modeller) 8
211 Jaguar E-Pace 8
212 Ssangyong Tivoli 8
213 Morgan (flera modeller) 8
214 Peugeot 108 8
215 Peugeot Expert 7
216 Jeep Wrangler 7
217 Jeep Grand Cherokee 7
218 Maserati (flera modeller) 7
219 Land Rover Discovery Sport 7
220 Aston Martin 7
221 Fiat 500L 7
222 Audi S6 6
223 Hyundai Santa Fe 6
224 Ford Ka 6
225 Opel Zafira 6
226 Volkswagen okänd kombi-modell 6
227 Volkswagen Caravelle 6
228 Subaru BRZ 5
229 Renault Espace 5
230 Nissan GT-R 5
231 Lada Niva 5
232 Ford Grand C-Max 5
233 Citroën C1 4
234 Audi A8 4
235 Audi S5 4
236 Lotus (flera modeller) 4
237 Ford Transit Custom 4
238 Jaguar F-Type 3
239 BMW 7-serie 3
240 BMW X6 3
241 Opel Vivaro 3
242 Opel Karl 3
243 Mercedes Vito 3
244 Mercedes Sprinter 3
245 Mercedes SLK 2
246 Mercedes G-klass 2
247 Nissan NV200 2
248 Nissan NV400 2
249 Renault Trafic 2
250 Skoda Yeti 2
251 Ssangyong Korando 2
252 Cadillac CT6 2
253 Cadillac CTS 2
254 Cadillac SRX 2
255 Bentley Bentayga 2
256 Audi R8 2
257 Audi S3 2
258 Alfa Romeo Giulietta 2
259 Citroën C5 2
260 DS 3 2
261 Fiat Coupe 2
262 Fiat 124 2
263 Ford Tourneo Connect 2
264 Jeep Cherokee 1
265 Mercedes 300-600 Sl 1
266 DS 4 1
267 DS 7 1
268 Fiat Abarth 1
269 Ford B-Max 1
270 Skoda Roomster 1
271 Toyota GT 86 1
272 Rolls-Royce Dawn 1
273 Rolls-Royce Wraith 1
274 Nissan 370Z 1
275 Opel Adam 1
Källa: Bil Sweden

I föregående del tittade vi på vilka bilar som registrerats på kvinnorna.

Tvärnit för nybilsregistreringarna

$
0
0

– Introduktionen av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus från 1 juli medförde rekordhöga nyregistreringar av både personbilar (+73 procent) och lätta lastbilar (+193 procent) i juni. Som en följd av juni månads toppregistreringar blev det som väntat en kraftig nedgång i juli. Personbilsregistreringarna minskade med 49,4 procent och lätta lastbilar minskade med 69,9 procent i juli i år jämfört med juli förra året, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Många backade
Volkswagen Golf var den modell med flest nybilsregistreringar i Sverige i juli i år. Dock skall det sägas att samtliga modeller på juli-topplistan utom två tappade jämfört med samma period förra året. Många modeller tappade mycket. Ettan Golf tappade till exempel 45,7 procent i jämförelse med juli 2017.
De enda modeller som inte visar minussiffror är trean Kia Niro och sexan Volvo XC40. Volvo XC40 såldes dock inte vid den här tidpunkten förra året, och därför finns det heller inga siffror att jämföra med. Att Kia Niro visar så fina siffror beror mycket på laddhybriden Plug-In Hybrid som började säljas under hösten förra året. 437 Kia Niro Plug-In Hybrid registrerades i juli vilket gjorde att laddhybriden stod för mer än två tredjedelar av modellens totala antal nyregistreringar.
Förra årets etta i juli, Volvo XC60, hamnar först på tolfte plats i år med 239 registrerade fordon. Det är en minskning med hela 88,39 procent jämfört med samma period förra året.

  1. Volkswagen Golf 721
  2. Volkswagen Passat 663
  3. Kia Niro 611
  4. Volvo S90/V90 378
  5. Volkswagen Polo 376
  6. Volvo XC40 368
  7. Volkswagen Tiguan 326
  8. Kia Optima 309
  9. Toyota Yaris 280
  10. Skoda Fabia 273

LÄS MER: Så dyr blir din bil med nya skatten

Elen går fortsatt framåt
De laddbara bilarna, det vill säga laddhybrider och elbilar, gick som förväntat framåt i juli jämfört med samma period förra året. Sammantaget ökade nybilsregistreringarna med 107 procent jämfört med juli 2017.

– Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 18,7 procent i juli i år jämfört med 4,6 procent i juli förra året. Andelen laddbara bilar i juli var väsentligt högre än tidigare månader i år. Det beror till stor del på Bonus-maluseffekten, men även att vi jämför med en mycket låg totalmarknad i juli i år. Alla elbilar och de flesta laddhybrider, som nyregistreras från 1 juli, får en högre så kallad klimatbonus jämfört med supermiljöbilspremien. Många nybilsköpare har därför avvaktat den högre bonusen, säger Mattias Bergman.

– Andelen klimatbonusbilar, det vill säga laddbara bilar och gasbilar var 21 procent i juli, fortsätter Mattias Bergman.

Tittar man på topplistan för klimatbonusbilar i juli i år (som visas nedan) så ser man att laddhybriderna dominerar listan. Bäst av alla sålde redan nämnda Kia Niro Plug-In Hybrid, tätt följd av gamla mästaren Volkswagen Passat GTE (som uppdateras i höst). Endast en gasbil tar plats på tio-i-topplistan, nämligen Volkswagen Golf TGI BlueMotion. Tre renodlade elbilar får också plats, Renaults småbil Zoe, Nissans minibuss E-NV200 och Tesla Model S.

  1. Kia Niro Plug-In (ladd) 437
  2. Volkswagen Passat GTE (ladd) 430
  3. Kia Optima PHEV (ladd) 294
  4. Renault Zoe (el) 126
  5. Volvo S/V90 Twin Engine (ladd) 116
  6. Volkswagen Golf TGI BlueMotion (gas) 93
  7. Volvo XC60 Twin Engine (ladd) 90
  8. Nissan E-NV200 (el) 74
  9. Hyundai Inoniq Plug-In (ladd) 69
  10. Tesla Model S (el) 65

LÄS MER: Alla bonusbilar 2018

Bonus/malus fick dieselbilarna att backa
Dieselbilarna stod för endast 22,6 procent av nyregistreringarna i juli – en betydligt lägre siffra jämfört med årets tidigare månader. I juli förra året låg andelen dieselbilar på 48 procent.
Bil Swedens analys är att många valt att plocka ut sina dieselbilar innan den 1 juli för att undvika den högre fordonsskatt som bonus/malus-systemet innebär.

– Hittills i år är dieselandelen 40,5 procent jämfört med 51,7 procent motsvarande period förra året, säger Mattias Bergman.

  1. Volvo S90/V90 189
  2. Audi A6 169
  3. Mercedes E-klass 154
  4. Volvo S60/V60 151
  5. Volkswagen Passat 148
  6. Audi A4 148
  7. Volvo XC40 143
  8. Fiat Ducato 116
  9. Volkswagen Tiguan 115
  10. Mercedes GLC 89

Provkörning av Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

$
0
0
Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Det här är nytt!

Takbox
Kostar 9 900 kronor som tillval, fabrikat svenska Calix. Bra konstruktion.
20”-hjul
Åtta tum breda mattpolerade fälgar, däcken är breda och bullriga 245/45-profilare.
Orange
Än har vi inte räknat färdigt alla brandgula accentstreck som utmärker Volvo Ocean Race…
Ljusdesign
Tillvalen slagtålig ficklampa och nedåtriktad markbelysning i bakluckan borde gå att beställa även till de vanliga Volvobilarna.

För 17 år sedan köpte Volvo Group och Volvo Cars gemensamt rättigheterna till jordenruntkappseglingen och årets upplaga är den sista. Nästa gång tävlingen går av stapeln är det under spansk flagg. Volvo har inför varje tävling lanserat olika Ocean Race-versioner av 60-, 70, och 90-serie. En verklig favorit var XC70 Volvo Ocean Race som med sin typiskt djupintensiva blåa kulör stod ut tillräckligt extra på hamnplanerna.

I sin sista version är det V90 Cross Country som prytts i seglartoner, men tankarna går ännu mer till designbossens Thomas Ingenlaths verk Concept XC Coupe som visades upp i början av 2014 på Detroitsalongen. Den var själva sinnebilden av hur en stilig crossover från Volvo kunde te sig. Aldrig hade en allrounder från Hisingen varit mer stringent, samtidigt äventyrsfull.

V90 Cross Country D5 AWD i standardutförande kostar 441 900 kronor, men i skinande vitt (enda färgen hos VOR-bilen) Volvo Ocean Race-seglarställ landar slutsumman på 603 900 kronor! Så vad får man då för 162 000 kronor, ja förutom en bättre begagnad segelskuta? En hel del faktiskt, men det krävs ett raffinerat Volvohjärta för att gå igång på allt dyrbart tingeltangel.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Drivlinemässigt är det fyrhjulsdrift AWD som gäller, kopplad till åttastegad Geartronic automatlåda. Dieslarna D4 (190 hk) och D5 (235 hk) alternativt bensinarna T5 (250 hk) och T6 (310 hk). Med tanke på bränsletörsten hos T-motorerna så är det ingen avancerad gissning att det flesta kunder kommer att beställa de i verkligheten betydligt snålare dieslarna under det vita huvflaket trots efterskvalpen från både VW-dieselgate och Malus-tillägg.

Interiören utmärker sig med kolfiberdekorpaneler och inredning som går i ljusblont eller kolgruvesvart, plus ett antal orangefärgade accenter. Sportstolarna är utmärkta med sitt förlängda lårbensstöd, håller verkligen för långsittningar.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Specialdesignade femekrade 20-tumsfälgar med 245/45-profildäck är tuffa och snygga att se på men ger onödigt stötig och bullrig rullkomfort, synd på en i övrigt trevlig reskamrat. Luftfjädring med nivåreglering på bakaxeln är standard och är bra vid tung last, aktivt chassi kostar dock ytterligare 10 000 kronor. Det som verkligen hissar versionen är den digra – dyrbara – utrustningslistan, med fokus på styling men även funktion.

Det är Volvo Special Vehicles som utvecklat konceptet och det märks att denna Torslandaverkens Q-avdelning i bästa 007-stil även ansvarar för företagets polisbilar. Den slagtåliga ficklampan är likadan som hos de blå-vit-gula radiobilarna men nu är placeringen i bagageutrymmet i stället för framför framstolen. Även den praktiska markbelysningen i bakluckans nederkant som lyser upp bakom bilen finns hos 90-seriepolisbilarna. Men inte det snygga bagagerumsgolvet i slittåligt trälaminat, lastnät med orange piping, skyddsmatta som går ner över bakre stötfångaren eller den Ikea-påsestora mjuka förvaringsväskan i vattentåligt material. Just orangea dekorelement är Volvo Ocean Race överströsslad med – finns på säkerhetsbältena, karossen, sätena, fälgar med mera.

En finess som verkligen uppskattas är de lättanvända överdragsklädslarna till framstolarna som skyddar när du har bråttom hem från strandpartyt. Man slipper byta om även om man har blöta badkläder på sig.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Provbilen är utrustad med specialdesignad takbox (precis som konceptbilen från 2014) från svenska underleverantören Calix. Färganpassad kostar denna 9 900 kronor extra, vilket är rabatterat om du köper denna dyrgrip. Likadan låda ur ordinarie tillbehörssortiment prissätts till 24 875 kronor (Det får man fyra par bra skidor för… reds anm.). Stark och robust konstruktion med smart inbyggd belysning mörka kvällar efter nattseglingen eller kvällsturen i skidspåret. Vem kommer för övrigt först med elektriskt öppningsbar takbox? Med boxen på taket är rekommenderad maxhastighet sänkt till 130 km/h, kan vara bra att veta för den som kontinentkryssar på Autobahn.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Det är enkelt att falla för frestelsen hos en specialare som Volvo Ocean Race men den saltade prislappen gör också att man ryggar rejält. Personligen skulle jag hellre vilja ha ett gratis årskort hos Biltema eller annat biltillbehörstempel. Lovar att jag kunnat shoppa loss ordentligt och fått samma, eller fler, extrafunktioner (minus status/prestige) och ändå blivit en hacka rikare. Samtidigt kittlar alla de fräna utrusningstillvalen och visst borde Volvo lansera en specialdesignad familje- eller jaktvagn? Eller varför inte en ordentlig äventyr/camping-version av kommande modeller?

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Volvo Ocean Race

Pris
603 900 kronor.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,8:1. Borrning/slag 82,0/93,8 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 235 hk (140 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 480 Nm mellan 1 750-2 250 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Fram skruvfjädring, bak luftfjädring. Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 11,6 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/45 R20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 294, längd 494, bredd 190, höjd 151, spårvidd f/b 166/165. Frigångsvinklar f/m/b 30/21/34, markfrigång 21. Tjänstevikt 1 966, maxlast 474, max släpvagnsvikt 2 500. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 560-1 526 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,5 s, toppfart 230 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,61, landsväg 0,49, blandad körning 0,53 l/mil. CO2 139 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 12 år.


Skatt
6 001 kronor per år.

Rivaler

Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain ”Premium Plus”
Kryssar du för Premium Plus-rutan hos Mercedes för 91 500 kr rabatteras priset till under Ocean Race-kostnad!
Pris: 593 400 kronor

Volvo XC90 D5 AWD ”Momentum”
XC90 med standardutrustning för mindre pengar än Ocean Race-V90 utmanar. Sjusits kostar +20 000 kronor och lyxpaket Inscription +54 000 kr. Inget dumt val för snedseglare.
Pris: 570 380 kronor.

Sveriges bästa kombi 2018

$
0
0
Test av kombibilar 2018

I testet ingår följande bilar:

Mellanklass

  • Audi A4 Avant 2,0 TDI 190 hk quattro S tronic Proline Sport
  • BMW 320d Touring xDrive Connected Edition
  • Renault Mégane Sport Tourer 1,2 TCe 130 hk EDC ZEN
  • Skoda Octavia Combi TSI 115 DSG

Storbilsklass

  • BMW 520d Touring Connected Edition
  • Opel Insignia Sports Tourer 2,0 CDTI 170 hk automat Enjoy
  • Volkswagen Passat Sportscombi TDI 190 4Motion
  • Volvo V90 D4 Momentum Advanced Special Edition Automat

Testet laddar du ned lite längre ned på sidan, men först…

Några rader om bilarna

Audi A4 Avant
A4 Avant är ett körglatt, statustungt och hyfsat rymligt val i skaran av de mellanstora kombibilarna.

BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie närmar sig slutet av sin livscykel och nästa generation måste vara rymligare och tekniskt mer avancerad för att kunna utmana i toppen av klassen.

Renault Mégane Sport Tourer
Renault Mégane Sport Tourer har blivit så stor att den vuxit ur golfklassen och hamnat i mellanklassen.

Skoda Octavia Combi
Skoda Octavia Combi är kanske inte den mest spännande bilen på marknaden, men den är svårslagen när man ser nyktern på bilvalet.

BMW 5-serie Touring
BMW 5-serie Touring är en mycket komplett bil som lämnar lite övrigt att önska.

Opel Insignia Sports Tourer
Nya Insignia är utan tvekan en av de bästa Opel-bilarna på länge.

Volkswagen Passat Sportscombi
Volkswagen Passat Sportscombi är synonymt med sunt förnuft och lever upp till alla krav man kan ställa på en kombi.

Volvo V90
Volvo V90 imponerar med sin väl sammansatta framtoning och avspända köregenskaper.

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

39 kr
Köp 2 nummer för 39 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.
Viewing all 128 articles
Browse latest View live