HVO100 är bränslet på mångas läppar. Detta dieseldrivmedel är 100 procent förnybart och sänker koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med traditionell fossil diesel. HVO100, där HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och 100 för den procentuella inblandningen av HVO, har väldigt stora likheter med vanlig diesel vilket gör att exempelvis fordons motorer och tankanläggningen inte behöver specialanpassas. Men fordonstillverkare behöver ändå godkänna att drivmedlet kan och får lov att användas i deras motorer, för bland annat garantier fortsatt ska gälla.
I dag meddelar Volvo Cars att de tillåter HVO100 för alla taxibolag i Sverige som kör Volvo. Anledningen till att de numera godkänner drivmedlet är ett test som de har genomfört tillsammans med Taxi Göteborg sedan i våras.
Omkring hundra Volvo-taxibilar i Göteborg har under fem månaders tid körts med HVO100 i tanken, utan att några speciella konverteringar eller anpassningar på bilarna. Bilarna har vid de reguljära servicetillfällena analyserats och slutsatsen var att bränslet inte påverkade negativt.
– Våra analyser har kommit fram till att bilarna betett sig precis som om de hade tankats med vanligt diesel. Den data vi fått fram ser tekniskt bra ut och inget oförutsett har inträffat, säger Ulf Karlsson som är bränsleexpert på Volvo Cars.
HVO100-bränslet som från och med nu får lov att tankas i godkända Volvo-bilar i taxiversion måste uppfylla bränslestandarden EN 15940. De motorer som i dagsläget omfattas av beslutet är dieselmotorerna D3, D4 och D5 och modellerna som berörs är S90 och V90 av årsmodell 2018 och 2019 samt V60 av årsmodell 2019.
– Taxibolagen är mycket viktiga kunder för oss och därför känns det extra glädjande att vi nu kan erbjuda ett miljöalternativ för dem. Många taxibolag i dag har tydlig miljöprofil och krav på att köra fossilfritt, säger Fredrik Isakson som chef för företagsförsäljningen på Volvo Car Sverige.
HVO100 inte godkänt övriga Volvo-bilar Volvo öppnar inte upp för HVO100 i bilar som inte är taxibilar. ”I dag är bränslet inte tillåtet generellt i Volvo-bilar och garantier gäller inte om man skulle tanka HVO100 och något inträffar”, skriver Volvo Cars i dagens pressmeddelande.
Men det kan i framtiden komma att bli tillåtet att köra med HVO100 även i andra dieseldrivna Volvo-bilar, det beror på vad kommande tester och kontroller visar.
– När det gäller taxibolagens flottor kan vi fortsatt ha en noggrann kontroll. Vi avvaktar därför ytterligare för att kunna läsa av mer resultat innan ett sådant beslut kan bli aktuellt, säger Ulf Karlsson.
Nyregistreringarna för personbilar ökade med 2,2 procent, till 32 484 bilar, jämfört med november i fjol – enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Hittills i år är den totala ökningen 2,8 procent, alltså till 344 435 bilar. Av de senaste 47 månaderna har personbilsförsäljningen ökat hela 45.
I säljtoppen finner vi Volvo, som tidigare i år tog tillbaka tätpositionen efter förra årets omkörning från Volkswagen Golf. Men det är inte längre XC60, utan V90 och S90, som ligger i topp. I registreringsstatistiken slås försäljningen av S90 och V90 ihop, men i Sverige är det kombin som dominerar stort. Den procentuella fördelningen är ungefär 90-10 till V90:s fördel. Detta innebär att ordningen nu är återställd efter att Volvo V70 togs ur produktion – åter igen en kombi i topp!
När årets första elva månader räknas samman är det, däremot, fortfarande XC60 som toppar. Detta eftersom utgående modell rabatterats hårt, samtidigt som försäljningen av nya XC60 nu kommit igång på allvar.
Försäljningen av dieselbilar sjönk i november med 13,5 procent, jämfört med samma månad förra året. Förra årets november var strax över hälften av alla nyregistreringar dieslar. Nu är den andelen nere på 41 procent.
Säljtoppen i november
1. Volvo S90/V90
2. Volkswagen Golf
3. Volvo S60/V60
4. Volkswagen Passat
5. Volvo XC60.
I måndags överlämnade inrikesministern i Mecklenburg-Vorpommern 16 nya polisbilar till polisen i delstaten. Elva av dessa är radiobilar som ska användes på lite olika stationer runt om i området medan hedersuppdraget, att patrullera Autobahn, gick till fem stycken Volvo V90 D5 AWD, det vill säga den fyrhjulsdrivna dieselversionen med 235 hästkrafter.
Vid överlämnandet poängterade inrikesministern att bra och modern utrustning är viktig för att delstatspolisen ska kunna utföra sitt arbete på ett effektivt sätt.
Tyska polisens nya Volvo-bilar är utrustade med en hel massa specialutrustning som ska underlätta arbetet för poliserna i Rostock, Schwerin, Stralsund med flera städer i den nordtyska delstaten. Förutom olika signal- och kommunikationssystem innehåller bilarna även vapenlåda och 6-kilos brandsläckare.
Under vecka 46 i år började Volvo tillverka sina bensinbilar utrustade med partikelfilter. Detta för att möta kommande utsläppskrav som kräver lägre nivåer av partiklar. Märkets dieselbilar har sedan tidigare tekniken som avskiljer partiklar från motorns avgasström, därmed namnet partikelfilter. Ett filter av det här slaget avlägsnar drygt 99,9 procent av partiklarna från att följa med avgaserna ut i omgivningen.
Med det positiva (sänkta partikelhalter) följer tyvärr även negativa bitar. Volvos bensinmotorer blir nämligen effektsvagare med partikelfilter monterat. Volvo har redan uppdaterat sin bilkonfigurator och några stickprov som vi gjort visar att T6-motorn tappar från 320 till 310 hästkrafter och T5-motorn från 254 till 250 hästkrafter. Laddhybridversionen T8 Twin Engine har även den T6-motorn, i kombination med en 87 hästkrafter stark elmotor, men i denna konfiguration plockas det fortfarande ut 320 hästkrafter. Anledningen till detta vet vi inte i nuläget, det kan vara så att laddhybriden genomsnittliga utsläpp är så pass mycket lägre att partikelfilter inte är nödvändigt för att möta framtida krav.
Volvo Cars bekräftar för teknikensvarld.se att effekten påverkas av partikelfiltret. Däremot inte maximala vridmomentet. Inte heller ska förbrukningssiffrorna påverkas av partikelfiltret men vid våra stickkontroller på volvocars.se ser vi att förbrukningen har justerats uppåt, om än väldigt lite. Exempelvis ligger förbrukningen för XC60 T5 AWD numera på 0,74 liter per mil och koldioxidutsläppet på 169 gram per kilometer. Tidigare siffror var 0,73 liter per mil och 167 gram per kilometer.
För XC60 T6 AWD har siffrorna justerats från 0,77 liter per mil och 176 gram per kilometer till 0,78 liter per mil och 177 gram per kilometer.
Det handlar alltså om, på papperet, förbrukningsökningar om en centiliter per mil samt koldioxidökningar om 1-2 gram per kilometer, som enligt Volvo alltså inte ska ha med partikelfiltret att göra.
Prestandan är däremot oförändrad, 0-100 km/h på 6,8 sekunder för T5 AWD och 5,9 sekunder för T6 AWD. Även toppfarten, 220 respektive 230 km/h, är densamma som tidigare.
XC60 T8 Twin Engine ligger kvar på oförändrade 0,21 liter per mil och 49 gram per kilometer.
Vad gäller eventuella serviceintervall och kostnader för partikelfilterbyte finns det inga uppgifter om i nuläget. Vi ber att få återkomma med dessa uppgifter så fort de finns tillgängliga via Volvo.
AdBlue till Volvos dieselbilar Under samma vecka som bensinbilarna fick partikelfilter, det vill säga vecka 46 2017, fick en del dieselbilar tillskottet AdBlue-avgasrening. Denna reningsmetod, som redan används av flera andra märken, är till för att sänka kväveoxidnivåerna (NOx-nivåerna), det vill säga de partiklar som har varit i skottgluggen de två senaste åren sedan Volkswagens manipulation av dieselmotorer uppdagades. Sedan dess har många olika bilar från flertalet märken testats och Volvo har vid ett par olika mätningar fått ta platsen i skamvrån för väldigt höga utsläpp.
Eftersom XC40 är en helt ny modell kommer dieselmodellerna av denna att vara utrustade med AdBlue-reningsteknik redan från början. XC40 börjar levereras en bit in på 2018.
Sedan vecka 46 är det AdBlue-rening på XC60 och XC90 med D5-motorn. Övriga modellserier från Volvo får AdBlue-tillägget från och med vecka 17 nästa år, det vill säga den vecka då produktionen ställer om från modellår 2018 till modellår 2019. Detta trots att Volvos onlinemanual för exempelvis V90 redan har uppdaterats med sektioner för hur man kontrollerar och fyller på AdBlue.
Så varnas man för låg AdBlue-nivå i Volvo-bilar Till Volvos AdBlue-bilar finns en mätare som finns under appen Bilstatus i appvyn på infotainmentskärmen. Mätaren visar vid sidan om oljenivån även AdBlue-nivån (se stor bild ovan). När mindre än 25 procent av AdBlue-tanken är fylld ändrar mätarens stapel färg till bärnstensfärgad och vid mindre än tio procent kvar ändras färgen till röd. En symbol i förardisplayen tänds också (se liten bild här intill) tillsammans med meddelandet ”AdBlue-nivå låg”.
Skulle man råka köra AdBlue-tanken tom kan man fortsätta att köra bilen. Men så fort man har stängt av motorn kan man inte starta den igen förrän ny AdBlue-vätska har fyllts på.
Möter hårdare avgaskrav
I Volvos bilbyggarkonfigurator syns det vilka modeller som använder sig av AdBlue-rening. Under respektive modells miljöklass ser du ”Euro 6d-TEMP” vilket är en kommande och hårdare certifiering som trädde i kraft den 1 september 2017 för nya fordonstyper och som träder i kraft för nya fordon den 1 september 2018. Den är en förlaga till Euro 6d som träder i kraft den 1 januari 2020 för nya fordonstyper och den 1 januari 2021 för nya bilar.
Läs dig mer om hur AdBlue-avgasrening fungerar
Vill du veta mer om hur AdBlue-avgasreningen fungerar kan du läsa vår artikel Så fungerar AdBlue – SCR-avgasrening med additiv. Där får du också reda på vad AdBlue egentligen är för något.
Varje år summerar europeiska säkerhetsorganisationen fjolårets krock- och säkerhetstest för att utropa bästa bilen samt bästa modellerna inom respektive bilklass (och när det gäller bilklasser har Euro NCAP normalt lite märkliga indelningar). När 2017 nu har summerats står det klart att organisationen krocktestade 64 bilmodeller.
Efter att vi översatt klasserna till mer ”normal svenska” ser vinnarna i respektive ut som följer:
Volkswagen dominerade
Det är tydligt att det var Volkswagen som dominerade hos Euro NCAP under 2017 i och med tre klassvinster. Så vitt vi känner till så har det aldrig tidigare hänt att ett och samma märke plockat hem så många vinster som tre stycken.
Bäst av Volkswagens modeller var Arteon till då den landade på andra plats i totalen.
★★★★★
Volvo bäst av alla
Dock var nya Volvo XC60 bäst av samtliga krocktestade modeller under fjolåret. Euro NCAP kallar den svenska suven för ”this year’s best overall performer”.
XC60 vann mycket tack vare 2017 års högsta betyg sett till vuxenskydd och förarassistanssystem. 98 respektive 95 poäng fick modellen i dessa testmoment.
Även Volvo S90 och V90 krocktestades i fjol och fick mycket höga poäng. De rådde dock inte på XC60 och Volkswagen Arteon utan fick nöja sig med att dela på tredjeplatsen.
★★★★★
Subaru imponerade
Det ska dock påpekas att sett till de bakomliggande poängen, som ligger till grund för de mer synliga betygen, var Subaru XV snäppet vassare än XC60, dock med minsta möjliga marginal – endast 0,1 poängs fördel till japanen. Men för slutbetyget viktas de olika momenten olika vilket gör att XC60 hamnar i topp totalt sett.
Subaru Impreza imponerade också men nådde inte riktigt lika långt fram som XV. Medan XV anses vara 2017 års fjärde mest krocksäkra modell hamnade Impreza på plats sex med Volkswagen T-Roc strax framför sig.
Fiat sämst av alla
Alla krocktestade bilar fick inte högsta betyget fem stjärnor. En hel del bilar fick fyra, tre eller till och med två stjärnor. Men sämst av alla var Fiat Punto, en gammal bilmodell som krocktestades igen. Den gamla konstruktionen i modellen visade med tydlighet att den är just gammal. Noll (!) stjärnor i slutbetyg blev det.
Hela listan
Nedan kan du ta del av samtliga Euro NCAP-krocktestade bilmodeller under 2017 och betygen som tilldelades dessa. Klicka på bilden för att se hela listan.
För exakt ett år sedan redovisade Volvo Cars en rekordhög försäljning om 534 332 bilar under 2016 vilket gav en rekordhög rörelsevinst om 11,0 miljarder kronor. Dessa siffror förpassas i dag till historiearkiven då de inte längre än några rekordsiffror, för nu har Volvo presenterat siffrorna för 2017.
Volvo Cars lyckades under 2017 sälja 571 577 bilar runt om i världen, en ökning om sju procent. Målet att sälja 800 000 bilar under 2020 kvarstår, dit är det dock fortfarande en bit. Ytterligare 40 procents försäljningsökning krävs.
Skulle Volvo lyckas fortsätta i samma stil som de två senaste åren, sex procents ökning under 2017 och sju procents ökning under 2017, hamnar de på 740 000 sålda bilar under 2020 (räknat på 8-procent ökning 2018, 9-procentig 2019 och 10-procentig 2020).
Med 571 577 sålda bilar världen över blev det också nytt vinstrekord för Volvo Cars. 14,1 miljarder kronor meddelar företaget att rörelseresultatet (vinst före räntor och skatter) blev. Det är en ökning om 27,7 procent jämfört med 2016 års siffra (11,0 miljarder).
Bolagets nettoomsättning ökade från 180,9 miljarder till 210,9 miljarder kronor, en ökning om 16,6 procent. Rörelsemarginalen förbättrades från 2016 års 6,1 procent till 6,7 procent.
Kina störst och viktigast
Volvos globala försäljning ökade alltså med sju procent och det är mycket tack vare den kinesiska marknaden som stod för en ökning om 25,8 procent. Kina är numera märkets största marknad.
Volvo XC60 storsäljaren
Volvos storsäljare i världen är, som tidigare år, Volvo XC60. Modellen stod för 184 966 av alla sålda Volvo-bilar under 2017. Det motsvarar 32,4 procent av den totala försäljningen och därmed är XC60 ohotad toppmodell hos Volvo.
Av de 184 966 sålda XC60-exemplaren stod XC60 generation ett för 146 506 exemplar (79,2 procent) och XC60 generation två för 38 460 exemplar (20,8 procent).
XC90 tvåa… eller trea Volvo XC90 var Volvos näst mest populära modell under 2017 med 87 518 sålda exemplar, ett tapp om 4,4 procent jämfört med 2016. På tredje plats landade V40 med 73 824 exemplar, ett tapp om 7,8 procent.
Klumpar vi ihop försäljningen av S90 (46 602 exemplar), V90 (31 440 exemplar) och V90 Cross Country (19 135 exemplar) hamnar denna trio bakom dominanten XC60, men före XC90, med 97 177 sålda exemplar.
Framtiden ser stark ut
Volvo har flera ess i sin rockärm som de kommer att börja spela ut redan i år. XC40 har nyligen lanserats och kommer att börja ta fart i år. Nya V60 presenteras om några veckor (och övriga 60-modeller så småningom) och kommer även den att stärka Volvos aktier (nuvarande tappade nästan 16 procent i fjol). Dessutom kommer XC40 som laddhybrid i höst och under året kommer Volvo dessutom att inviga sin nybyggda fabrik i amerikanska delstaten South Carolina vilket sannolikt kommer att hjälpa försäljningen uppåt på framför allt den nordamerikanska marknaden.
Nästa år lanserar Volvo sin första elbil.
– Vår verksamhet har förändrats helt sedan 2010 och vi är nu redo för en fas av global, hållbar tillväxt. Vi investerar i alla delar av vår organisation och har lagt fram klara strategier kring elektrifiering, självkörande bilar och uppkoppling, säger Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson.
När bilauktionsfirman KVD sålde ut konkurslagret av Saab Automobile AB gick Saabfanatikern Michel Annink i spinn. Han ropade in en Saab 9-5NG (New Generation) SportCombi som rullat internt hos Saab cirka 6 000 mil, för cirka 185 000 kronor. En bilmodell som bara hann tillverkas i 33 eller 35 exemplar innan produktionen stoppades och konkursen var ett trist faktum. Ingen tycks veta exakt hur många det blev men 33 är den mest vedertagna siffran. Efter krocktester och annat finns idag 27 bilar kvar, spridda i Europa. Kanske någon hos en entusiast i USA, vem vet.
Denna är vit, vilket är en färg som endast finns på en annan 9-5 SportCombi. Den är dessutom en av de sista tillverkade och har några specifika detaljer, bland annat ”flygplansinstrumentet” som är en hommage till flygplanens höjdmätare, men i bilen bläddrar hastighet fram i stället för höjd. Pricken över i är den klassiska Saab flygplansloggan i nederkant.
Alla 9-5 kombi var så kallade förseriebilar och omöjliga att registrera – sa alla. Men en Saabvän i Tyskland hade fått sin 9-5 godkänd av TÜF, den tyska motsvarigheten till vår transportstyrelse. Michel körde bilen till Tyskland (på exportskyltar) och lämnade in den på TÜV. De tog flera dagar eftersom de går igenom bilen med lupp, mäter och kollar precis allt. I och med detta blev den EU-godkänd. Glad i hågen for Michel hem på tyska plåtar och beställde tid för svensk registreringsbesiktning. När han kom till Bilprovningen blev det kalla handen, man sa att det inte gick att besiktiga bilen. Det hade den egenmäktiga Transportstyrelsen bestämt och besiktningsmännen vägrade att befatta sig med den EU-godkända bilen.
Turerna med Transportstyrelsen blev sega och långdragna, och de hävdade att det inte gick att besiktiga en förseriebil – av princip. De godtog alltså inte det som TÜV kommit fram till, och då är TÜV ändå en av de mest renommerade och kunniga instanserna i branschen. Dessutom kan inte ett EU-land ändra ett beslut taget i ett annat. Michel fick nys om ett liknande fall i Belgien där EU hotade med stämning och miljonbelopp i böter. Med detta i bakfickan föll svenska Transportstyrelsen äntligen till föga, och bilen godkändes vid registreringsbesiktningen.
Detta är alltså den första 9-5 SportCombi som fått svenska skyltar och den blev ett prejudicerande fall. Nu finns åtta svenskregistrerade 9-5 kombi. Medan bilen var nere i Europa fick den sig en omgång av Hirsch Performance, specialister sedan länge på just Saabtrim. Motorn är på 1,6 liter och i standardutförande ger den 180 hästkrafter. En maskin som också finns i Opel Insignia. Nu är den på 205 hästkrafter och även vridmomentkurvan har förbättrats i lika hög grad.
Bilen har fått borrade bromsskivor fram, tröskelbreddare, frontspoiler och diffuser bak samt mustigare avgassystem. Den låter dovt, som om motorn är mycket större än vad den är. Fjädringen är också sänkt och spacers har monterats mellan bromsskiva och fälg för att hjulen ska harmoniera bättre med karossidan. Bilen ser homogen ut och linjeföringen är extremt harmonisk. Den står självsäker och utstrålar attityd. Ser mer modern ut än många nya bilar.
Hur är det med reservdelar? Problemet är löst i möjligaste mån, Michel och flera andra 9-5-ägare har gått samman och köpt upp lagret av de specifika kombidelarna. Allt det som sitter bakom bakdörrarna på en vanlig 9-5 sedan således. Som baklucka, bakljus, stötfångare etcetera.
Övertecknad fick förmånen att köra denna unika bil, närmast en klenod. Den i sammanhanget lilla motorn gör ett stort jobb och det är riktigt bra ös i den relativt tunga bilen när turbotrycket stiger. Också styrkänslan är mycket skön och precis medan fjädringen inte känns för hård trots sänkningen. Trots hård kurvtagning kränger den nästan ingenting.
Vart man än kommer väcker bilen uppmärksamhet, inte bara hos Saab-ägare utan bilintresserade i gemen. Det tittas, frågas och fotograferas. Den har det mesta i utrustningsväg som moderna bilar med backkamera, skyltigenkänning och sidokollisionsvarning i backspeglarna. Det är egentligen bara avsaknaden av autobroms som talar för att det inte är en ny bil.
9-5 SportCombi är en rackarns bra bil och det är väldigt synd att det inte gick som för Volvo och deras fantastiska resa. Saab satsade på fel kinesiska stall. Ett stall där det fattas hästar, eller ekonomiska muskler. Eller om det var ödet, schabbel, Victor Muller eller om ledningen felsatsade. Det gör egentligen detsamma, gjort är gjort och resten är historia.
Saab 9-5 skulle rent teoretiskt kunna möta Volvo V90 och andra premiumkombibilar vad gäller utrymmen, prestanda och tekniska innovationer. Om inte om hade funnits. Den finns inte mer, men kommer ändå leva kvar tack vare eldsjälar som Michel. Vad Michel har mer? En Saab 9-4X så klart. En Saabifierad cuv (crossover utility vehicle) som bygger på Cadillac SRX och som tillverkades i drygt 800 exemplar innan konkursen. Bilen hittades i USA och är även den i en ovanlig färg, en rödorange metalliclack.
Michel sparar lite på sina Saabar och kör till vardags en Tesla Model X. Det stora Saab-intresset dök upp redan i unga år hemma i Holland. En klasskompis farsa hade en Saab 99 Turbo och Michel fick åka med i baksätet. Därifrån hade han uppsikt över turbotryckmätaren som är placerad uppe på instrumentpanelens vänstra sida. Han hade aldrig sett något liknande (eftersom det inte fanns på andra bilar) och Michel tyckte den var så fruktansvärt cool att han aldrig glömde det – och det är på den vägen det är.
Plus och minus: Saab 9-5NG SportCombi
+ Unik
Alla tittar, pekar, plåtar i kombilandet Sverige. Vad är det där? En ny Saab! + Ökar i värde
En samlarbil som går att använda. – Säljs ej
Och kommer så aldrig göra. Sedanen går att hitta som begagnad. – Reservdelar
Kör försiktigt. Det kan bli svårt att hitta delar…
Plus och minus: Volvo V90
+ Komfort
Volvos stolar är i världsklass, och V90 går mjukt men stabilt. + Går att köpa
En enorm fördel för Volvo är att de inte har gått i konkurs. – Vanlig
I dag går det 13 på dussinet. Grannen gäspar… – Dyr
Det kostar att ligga på topp, som det heter. En V90 som är specad som man vill är dyr.
Vinnare: Saab 9-5NG Sportcombi
Okej, det ska erkännas att jämförelsen haltar lite. Volvos nya 90-serie kan vara den bästa som kommit från Torslanda. Volvo V90 är direkt nybakad från ugn och fullproppad med teknik.
Andra generationen Saab 9-5, även kallad 9-5NG visades i Frankfurt 2009 vilket gör den nästan tio år gammal. För att inte tala om kombin som bara finns som förseriebil. Men vi faller ändå pladask. Eller är det bara bitterljuv nostalgi? Spelar det någon roll?
9-5NG SportCombi är en kompetent bil för familjen med bra innerutrymmen och bra tydlig interiör. Snygg är den också. LED-listen som sveper kring kombibakluckan är ännu snyggare i verkligheten. Sen är den ju en unik samlarbil som gör att den till motsats till Volvon har ett högre värde nu än vid inköp. Saab vinner!
Saab 9-5NG SportCombi 1,6T
Pris
329 500 kronor (SportSedan, när den såldes).
Motor
Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression i.u. Borrning/slag i.u. mm, cylindervolym 1 598 cm3. Max effekt 180 hk (134 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 230 Nm vid 2 200 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,5 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 8,0 tum, däck 245/45 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 284, längd 501, bredd 187, höjd 148 (med antenn 152), spårvidd f/b 159/159. Tjänstevikt ca 2 080, maxlast ca 450, max släpvikt 1 800. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 527-1 600 liter.
Fartresurser
Toppfart 220 km/h. Acceleration 0–100 km/h 9,5 s.
Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 0,60 l/mil. CO2 ca 179 g/km.
Garantier
0 år. Saab försattes i konkurs 2012.
Skatt
3 208 kronor per år.
Volvo V90 T4
Pris
339 900 kronor.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,8:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 300 Nm mellan 1 600-4 000 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Fram skruvfjädring, bak luftjädring. Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Antalet nya bilar som registrerades i Sverige under januari 2019 var lägre än samma månad ett år tidigare. 20 478 bilar infördes i bilregistret förra månaden vilket är 10,9 procent färre än ett år tidigare då 22 980 bilar registrerades.
– Nyregistreringarna av personbilar minskade med elva procent i januari. Nedgången var väntad mot bakgrund av kvardröjande effekter av bonus-malus-systemet och förlängda leveranstider i samband med införandet av den nya testmetoden WLTP. Dessutom så jämför vi med ett mycket starkt januari förra året, som var den näst bästa januarimånaden någonsin för personbilar. Vi får räkna med tuffa jämförelsetal under hela första halvåret beroende på de höga registreringssiffrorna i fjol inför bonus-malus den 1 juli. Vår totalmarknadsprognos för i år på 335 000 bilar innebär en minskning med drygt fem procent jämfört med 2018, till följd av ett svagare konjunkturläge. Andelen registreringar på juridisk person fortsätter att öka och uppgår till 66 procent, vilket kan kopplas till konjunkturläget och den fortsatta osäkerheten avseende styrmedel på fordonsmarknaden, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.
Allt utom laddbart tappade
Till sänkningen bidrog bensin- och dieselbilarna, elhybriderna (icke laddbara), etanol- och gasbilarna. Nämnda biltyper tappade vardera 15, 16, 6, 75 samt 63 procent.
De laddbara bilarna bidrog däremot inte till januari månads registreringstapp. Laddhybridernas ökning var dock blygsam, från 1 573 bilar i januari 2018 till 1 601 bilar i januari 2019 är en ökning om 1,8 procent.
Elbilarna gick sin egen väg
Största ökningen, både sett till antal enheter och relativt räknat, stod de helt eldrivna bilarna för. Ökningen för dessa var minst sagt explosionsartad. 1 084 nya elbilar registrerades under januari månad i år, en ökning om hela 483 procent jämfört med januari i fjol som såg 186 elbilsregistreringar.
Antalet elbilar i januari var också nästan dubbelt så högt som den genomsnittliga månadssiffran under 2018 (589 st). Januarisiffran var dock inte stark nog att rå på siffrorna för november (1 098 st) och december (1 203 st) förra året.
Japanskt i topp – koreansk raket
Vinnaren bland elbilarna i januari var Nissan Leaf med 264 registrerade exemplar. Den följdes tätt av koncernsyskonet Renault Zoe med 239 registrerade exemplar. Nyligen lanserade Kia e-Niro (tidigare Niro EV) klättrade in på en tredjeplats med 175 exemplar. Nedan följer registreringssiffror för samtliga elbilar under januari 2019.
1. Nissan Leaf, 264 st
2. Renault Zoe, 239 st
3. Kia e-Niro, 175 st
4. Hyundai Ioniq Electric, 101 st
5. BMW i3, 95 st
6. Kia Soul EV, 53 st
7. Hyundai Kona Electric, 42 st
8. Volkswagen e-Golf, 37 st
9. Tesla Model S, 29 st
10. Volkswagen e-Up, 21 st
11. Jaguar I-Pace, 16 st
12. Tesla Model X, 8 st
13. Smart Fortwo Electric Drive, 3 st
14. Nissan e-NV200, 1 st
Övriga bilar
När vi ändå är inne och grottar ner oss i statistiken passar vi på att snabbt kika på övriga data, exempelvis vilka bilmodeller, oavsett drivmedel, som registrerades flitigast under januari 2019. Topp tio-listan ser ut som följer.
1. Volvo S60/V60, 1 227 st
2. Volvo S90/V90, 1 209 st
3. Volkswagen Tiguan, 839 st
4. Volvo XC60, 796 st
5. Volkswagen Golf, 770 st
6. Kia Niro, 614 st
7. Mitsubishi Outlander, 470 st
8. Volvo XC40, 442 st
9. Volkswagen Passat, 428 st
10. Ford Focus, 403 st
Noterbart i ovanstående lista är att Volkswagen Passat brukar hålla till betydligt högre upp, ett eventuellt tecken på att Passat-spekulanterna redan inväntar nya generationen som har premiär alldeles strax.
Än mer noterbart är att Nissan Qashqai har lämnat topp tio-gänget medan både Kia Niro och Mitsubishi Outlander har klivit in i rampljuset, dessutom en bra bit in i det.
Men hur ser topplistan i Sverige ut om vi rensar bort alla nybilsregistreringar som gjorts på juridiska personer, det vill säga bilar som under fjolåret registrerades på företag, verksamheter eller organisationer. Till juridisk person hör inte enskilda firmor eller enskilda näringsidkare då de faller under benämningen fysisk person (privatperson).
Plötsligt ser vi att Volkswagen Golf var Sveriges mest sålda bil under 2018 – till privatpersoner. Volkswagen-modeller hittar vi även på plats två och fyra, och däremellan hittar vi en Volvo-modell. Sett till antalet är det alltså fortfarande Volvo- och Volkswagen-dominans. Men det finns ytterligare en aspekt att hugga in i och som nog får ses som än mer intressant…
Tittar vi i stället på hur stor andel privatpersoner som köper en viss bilmodell ser vi att Volvo ligger rätt risigt på det. Det beror framför allt på att Volvo till största del bara har större och dyrare modeller att erbjuda bilköparna. Undantagen är V40 som är en mindre modell men som ändå har ett relativt högt instegspris.
Sett ur detta perspektiv ligger Volkswagen bättre till än Volvo. Exempelvis Golf har ett lägre instegspris än Volvo V40 och samtidigt större valmöjligheter som tilltalar en större skara, och inte minst har Volkswagen mindre modeller som Polo som ytterligare sänker påverkan på bilköparnas plånböcker.
Dessutom är Volkswagen, och dess koncernmärken, relativt aggressiva i sina privatleasingskampanjer som så klart lockar en större skara privatköpare. Det finns andra märken som också har bra privatleasingserbjudanden, exempelvis Peugeot, men volymerna är mindre.
Ta nu en rejäl titt i tabellen nedan och titta framför allt på kolumnen längst ut till höger där andelen privatköpare listas. Där ser vi tydligt att det är småbilarna som dominerar med Peugeot 2008 i topp med en privatandel på drygt 80 procent.
Det vi tar med oss, om vi måste välja en grej efter att ha granskat listan nedan som vi har tagit fram genom att sammanställa statistik från Bil Sweden, är att av de Audi A6, BMW 5-serie och Volvo S90 samt V90 som vi ser rulla på vägarna är det väldigt få som är privatägda.
A6 har med 7,9 procent lägst privatägarandel av samtliga bilar i listan. 5-serie är inte mycket bättre med 8,5 procent och S90/V90 når bara aningen högre upp med 10,6 procent. Trion får se sig brädade av Mercedes E-klass som når upp till 18,7 procent.
Totalt sett, av alla nya bilar i Sverige under 2018, registrerades 34,3 procent till privatpersoner, drygt tre procentenheter lägre andel än året innan.
Nu, sex månader senare, har Volvo fått ett rejält kvitto på att HVO100 fungerar i märkets motorer. Därför meddelar de i dag att det nu är fritt fram för privat- och tjänstebilsbilister att tanka HVO100.
– Vi är nöjda med de goda resultaten från provningen med taxiflottor i Sverige. Därför kan vi släppa HVO100-bränslet fritt även för privat -och tjänstebilskunder, säger Mats Andersson som är Vice President för Propulsion Power Systems på Volvo Cars.
Modeller godkända för HVO100
HVO100 blir dock inte tillgängligt till samtliga dieseldrivna Volvo-modeller utan endast de SPA- och CMA-bilmodeller som nu finns i produktion, det vill säga XC90 från 2015, S90, V90, V90 Cross Country från 2016 och framåt, XC60 från 2017, V60, V60 Cross Country från 2018 och framåt samt XC40 från 2018 och framåt. Äldre bilar med samma modellbeteckning får inte tankas med HVO100.
– Vi ser det som mycket positivt att vi nu kan erbjuda de kunder som har en dieseldriven Volvo-bil bland de aktuella modellerna att kunna tanka ett fossilfritt alternativ. Dessa bilar har ett bränslesystem anpassat för HVO100-bränslets lite annorlunda egenskaper, säger Mats Andersson.
Lägre utsläpp
Den HVO100 som är godkänd för tankning ska vara klassad enligt den europeiska bränslestandarden för paraffinisk diesel EN15940.
HVO100 sänker utsläppen av koldioxid med 85-90 procent. HVO, som står för Hydrerad Vegetabilisk Olja, ingår även i vanlig diesel men i betydligt mindre mängd än i HVO100 där 100 står för hundraprocentig andel HVO.
Årets aprilmånad såg 30 253 nybilsregistreringar, ett tapp om 11,6 procent jämfört med samma månad förra året då 34 215 nya bilar registrerades. Att årets månad inte skulle matcha fjolårets, som registrerades som den bästa aprilmånaden någonsin, var väntat i och med en försvagad svensk tillväxttakt, det nya skattesystemet bonus/malus som trädde i kraft 1 juli 2018 (som drev upp antalet registreringar innan nämnda datum) och även WLTP-omställningen som fortfarande sägs påverka leveranstiderna för många bilmodeller.
Flest nybilsregistreringar stod Volvo för, 5 768 stycken. Tvåa var Volkswagen med 3 714 och trea Mercedes med 2 831. Medan Volvo och Volkswagen tappade jämfört med för ett år sedan (21 respektive 31 procent) ökade Mercedes (plus 42 procent).
Störst procentuell ökning stod DS för. Det franska märket ökade med hela 750 procent vilket kan låta imponerande, men synar man registreringssiffrorna handlar det om få bilar. DS ökade från två till 17 bilar.
Även Jaguar ökade kraftigt – plus 585 procent. Inte heller här handlar det om många bilar, dock betydligt fler än för DS. Jaguar gick i april från 27 till 185 bilar.
Topp tio bilmärken april 2019 1. Volvo 5 768
2. Volkswagen 3 714
3. Mercedes 2 831
4. Kia 2 182
5. BMW 1 815
6. Toyota 1 807
7. Audi 1 562
8. Skoda 1 510
9. Ford 840
10. Renault 821
På modellnivå blev det en trippel för Volvo. Volvo S60 och V60 toppade med 2 490 exemplar. En bra bit bakom på andra plats landade S90 och V90 med 1 179 exemplar och på tredje plats XC60 med 1 093 exemplar. XC60:s marginal till fyran Volkswagen Tiguan var dock hårfin då tysken registrerades i 1 075 exemplar.
Det var för övrigt andra månaden i rad som Volvo plockade hem trippeln.
Dieselbilarna har tappat under en lång period men andelen i april var på nivå med april månad förra året – 38,5 jämfört med 39,3 procent. Dieseltappet ser ut att ha stagnerat.
De laddbara bilarna (elbilar och laddhybrider) ökade i april med 44 procent och det var framför allt elbilarna som ökade kraftigt, med hela 271 procent. Nästan hälften av de laddbara bilarna utgjordes i april av elbilar.
Tesla Model 3 var den absolut mest registrerade laddbara bilmodellen under april månad. Med 446 exemplar låg den en bra bit före tvåan Kia Niro Plug-In Hybrid som nådde upp till 302 registrerade exemplar. Kia norpade även tredjeplatsen med sin Optima Plug-In Hybrid som registrerades 289 gånger.
Topp fem laddbara bilar april 2019 1. Tesla Model 3 446
2. Kia Niro Plug-In Hybrid 302
3. Kia Optima Plug-In Hybrid 289
4. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid 245
5. Volvo XC60 Twin Engine 215
När olyckan är framme gäller det för ambulanspersonal att kunna agera snabbt – oavsett hur skadorna ser ut. Därför har Volvo Cars specialbyggt en Volvo V90 Cross Country Ocean Race Edition för ett tyskt sjukhus. Bilen ska vara redo för i princip allt.
Den kallas MIC, Medical Intervention Car, och har extra mycket utrymme för både mer utrustning och fler läkare eller expertrådgivare.
Till exempel kommer det gå att göra akuta operationer i bilen och ge blod till svårt skadade. Det tillsammans med fyrhjulsdriften, och de specialbyggda säkerhetsanordningar för allt som transporteras, så blir den här projektbilen unik i hela Tyskland.
– Om en olycka inträffar, vare sig det är på vägen eller i hemmet, så måste snabb och professionell vård säkerställas – även för oväntade eller ovanliga problem. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda det genom denna Volvo V90 Cross Country, förklarar tyske Volvo-chefen Thomas Bach och fortsätter:
– Det här projektet ligger i framkant och passar Volvo och Volvos värderingar perfekt.
Personerna som ska köra bilen genomgår just nu en specialutbildning – och en exakt likadan bil finns förberedd som ersättningsfordon ifall den ordinarie MIC-bilen på något sätt skulle skadas eller gå sönder.
Detta ambulansprojekt kommer kontinuerligt att följas upp för att kostnader och fördelar ska kunna rapporteras.
Volvo har tagit beslutet att begränsa alla nya bilars toppfart till 180 km/h, men begränsningen gäller nödvändigtvis inte utryckningsfordon. På en direkt fråga på Volvo Cars Facebook-sida svarar Volvo som följer:
”Hastighetsbegränsningar kommer att kunna tas bort för de fordon som anses ha ett tydligt behov av det, exempelvis utryckningsfordon.”
I dag är det ett år sedan nya fordonskattesystemet bonus/malus infördes. Bilar med låga eller inga utsläpp premieras, bilar med högre utsläpp straffas. Det gäller alltså bilar registrerade från och med den 1 juli 2018 och har sedan dess påverkat den svenska statistiken över nybilsregistreringar. Fortfarande påverkar skatteförändringarna nybilsförsäljningen negativt, så även WLTP-omställningen.
Om ett halvår kommer vi att se en liknande tendens uppenbara sig. Den 1 januari 2020 kommer fordonsskatten att baseras på bilarnas WLTP-förbrukningssiffror, som är högre än dagens NEDC-siffror. Det innebär ännu högre fordonsskatt nästa år och totala försäljningen kommer med största sannolikhet att vika än en gång, dock med en förväntad rusning till bilhandlarna innan årsskiftet i hopp om att få tag på bilar som inte drabbas av skattehöjningen.
Stort tapp mot 2018
Men innan vi går händelserna i förväg allt för mycket lägger vi nu fokus på första halvåret 2019. Bil Sweden har sammanställt antalet nybilsregistreringar och vi finner att mellan januari och juni i år registrerades 167 882 nya personbilar i Sverige. Det är en minskning med 25,6 procent jämfört med 225 543 registreringar under första halvåret 2018. Det stora tappet beror alltså till stor del på det som berördes i denna artikels första stycke, nämligen bonus/malus-skatten.
Volvo och Volkswagen tappade
Största bilmärke i Sverige under första halvåret var inte helt otippat Volvo. Med 31 693 registrerade enheter var Volvo en bra bit framför tvåan Volkswagen som registrerades för 20 686 fordon. Dessa båda giganters siffror var dock en bra bit ifrån förra årets motsvarande periods siffror. Volvo backade med 35 procent och Volkswagen med 40 procent.
Jaguar och DS små vinnare
Vinnarna under första halvåret var få, de flesta bilmärken tappade nämligen i statistiken. Bland vinnarna var Jaguar det märke som ökade mest – plus 237 procent. Men det ska tilläggas att sett till antal enheter var Jaguar ingen vinnare på den svenska marknaden. 241 bilar blev 811, det vill säga från 40 till 135 bilar per månad.
En annan relativ vinnare var franska DS, men även här rörde sig om få bilar, extremt få till och med. 32 registreringar blev 63, en ökning med 97 procent. Fem bilar blev knappt elva bilar per månad.
V60 en av få verkliga vinnare Volvo S60 och V60, och då framför allt sistnämnda, var modellen som avgick med segerbuketten efter första halvårets summering. Och den gjorde det i dubbel bemärkelse. S60/V60 registrerades i 11 627 exemplar mellan januari och juni betydligt fler än övriga i listan. S60/V60 var dessutom en av få modeller som ökade under perioden, om än med knappa siffror (plus fem procent). Det beror så klart även på att nya V60 marknadslanserades för ungefär ett år sedan och tog över efter gamla V60 som hade börjat fasas ut.
Första halvårets tvåa var Volvo S90/V90 med 7 163 registrerade exemplar, ett rejält tapp jämfört med de sex första månaderna 2018. S90/V90 backade med 60 procent.
Trea under halvåret blev Volkswagen Golf med 6 793 registreringar, även det ett tapp jämfört med samma period i fjol, dock inte lika kraftigt som för Volvo S90/V90. Golf backade med 31 procent.
Uppåt för bensinbilar – tvärtom för dieselbilar
Andelen bensinbilar under första halvåret 2018 uppgick till 48,0 procent. Under årets första halvår uppgick andelen till 49,9 procent.
Dieselbilen har gjort en resa åt andra hållet. Under fjolårets sex första månader var 41,5 procent av de registrerade bilarna dieseldrivna. I år ligger andelen på 36,0 procent.
Laddbart fortsätter öka
De laddbara bilarna, det vill säga elbilar och laddhybrider, registrerades under första halvåret för 16 837 enheter vilket kan jämföras med 9 194 för ett år sedan. 83,1 procent upp, med andra ord.
Mest registrerade laddbara bilen under första halvan av 2019 var Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid med 2 647 exemplar.
På andra plats placerade sig Tesla Model 3 med 2 173 exemplar. Imponerande med tanke på att leveranserna av Model 3 i Sverige kom igång sent, samtidigt som det är en ”inte helt billig modell”. Teslan luggade Kia Niro Plug-In Hybrid som kom på tredje plats med 1 918 exemplar.
Enligt Volvos presstalesperson kan i hundratusentals bilar ett insugsrör av plast smälta av den värme som utvecklas i motorn. I några fall har det lett till brand, men inga personskador eller olyckor ska ha uppstått till följd av problemet.
Berörda bilar är fyrcylindriga dieselmodeller av årsmodell 2014-2019:
S80 tillverkad 2013-2015
V70 tillverkad 2013-2015
XC70 tillverkad 2013-2015
XC60 tillverkad 2013-2016
S60 tillverkad 2013-2017
S60 Cross Country tillverkad 2015-2016
V60 tillverkad 2013-2017
V60 Cross Country tillverkad 2015-2016
XC90 tillverkad 2015-2017
V40 tillverkad 2014-2018
V40 Cross Country tillverkad 2014-2018
S90 tillverkad 2016-2017
V90 tillverkad 2016-2017
V90 Cross Country tillverkad 2016-2018
Samtliga modeller förutom XC40 berörs alltså.
507 000 bilar ska återkallas runt om i världen. 86 000 av dem rullar i Sverige. Ägarna kommer att kontaktas av Volvo där de ombeds vara uppmärksamma på onormalt beteende i motorn. När bilarna åtgärdas, och hur, återstår att se. Volvo har i dagsläget ingen färdig lösning på problemet. Så länge inget felmeddelande dyker upp i bilen ska det enligt Volvo inte vara några problem att köra bilen.
I EU-kommissionens lista över återkallelser kan vi läsa att det är EGR-ventilen som är boven i dramat. Den beskrivs som för klen vilket kan leda till onormal sotbildning vilket i sin tur kan resultera i brand.
Volvo V90 presenterades online i februari 2016, ett par månader efter sedanmodellen S90:s entré. Den publika debuten ägde rum på bilsalongen i Genève månaden därpå medan Volvos återförsäljare fick V90 först i vid skiftet augusti/september samma år. Med andra ord har V90 mer eller mindre exakt haft tre år ute på vägarna i allmänhetens händer, och nu är det dags för en uppdatering – facelift som det internationellt kallas.
Vad kommer uppdateringen av V90 – och syskonmodellen S90 – att innebära? Tack vare purfärska spionbilder tagna nere i Centraleuropa kan vi redan i dag peka ut förändringarna som visuellt måste betecknas som väldigt små. När 90-seriens suv-alternativ, det vill säga XC90, uppdaterades tidigare i år var det många som menade att man inte ser någon skillnad på hur modellen tidigare såg ut. V90 och S90 går alltså samma väg.
Den svarta V90 vi ser på bilderna ser till en början ut som en helt vanlig V90 Inscription med Momentum-grill och 18-tums 5-Triple Spoke Black Diamond Cut-fälgar (som är en Momentum-fälg). Men synar man bilen på lite närmare håll märks maskering över utvalda detaljer, något som får oss att vilja granska dessa detaljers utformning.
I fronten ser vi att spoilern har en rak utformning till skillnad mot hur det ser ut i dag. Det skulle kunna vara ett maskeringstrick, men vi tror inte det med tanke på hur enkel maskering i övrigt är. Inläggen i fronten, det vill säga de båda ”luftintagen” under strålkastarna, har en annan yttre form. Under maskeringen ser vi svagt att vecken påminner hur det ser ut på V90 R-Design i dag. Det är dock inte en R-Design vi ser på bilderna. Dimljusen ser ut att antingen ha flyttat på sig (till de R-Design-inspirerade inläggen vi nämnde) eller försvunnit helt. Alternativet är att vi tittar på en modellversion utan dimljus, det vill säga en instegsmodell eller en laddhybrid.
Tittar vi på bilen bakifrån noterar vi framför allt att bakljusen är maskerade, dock bara de delar som sitter på själva bakluckan. Därmed misstänker vi att grafiken i dessa har justerats en aning. Vad gäller denna maskering ser vi också ett horisontellt veck som vi inte känner igen. Denna del av bakljusen är i dag slät.
Volvo har även maskerat stötfångarens nedre del, det vill säga ändrören samt det inlägg som löper mellan dem. Det är svårt att skönja några förändringar då det lilla vi ser genom maskeringen mer eller mindre ser likadant ut som på en V90 Inscription. Möjligtvis handlar det att en kromlist har utökats, tillkommit eller försvunnit.
Om de synliga utvecklingarna är små är de icke synliga desto större. V90, och så klart S90, kommer att få ta del av samma tekniska uppdateringar som XC90. Största förändringen är så klart att mildhybridtekniken tar plats i kombin och sedanen, det vill säga drivlinor som betecknas med ett B och inte med D eller T. B5-versionen ska kunna kombineras med bensin- och dieselmotor medan B6 endast med bensin och B4 med enbart diesel.
Enligt Volvo ska mildhybridtekniken kunna pressa ned förbrukningssiffrorna med upp till 15 procent.
Andra nyheter i samband med uppdateringen av V90 och S90 är fler och förbättrade förarassisterande system, exempelvis Oncoming Lane Mitigation, samt senaste Sensus-systemet med full integration av Android Auto.
Räkna inte med att Volvo presenterar uppdaterade V90 och S90 förrän under 2020 med tanke på att modellerna kom ut på vägarna så pass mycket senare än XC90 som alltså alldeles nyligen har uppdaterats. Med andra ord kommer du att få vänta till årsmodell 2021 för att få ta del av förändringarna.
Volvo har sedan länge erbjudit privatleasing men då endast för nya bilar. Volvo Selekt har sedan tidigare hanterat företagets egen begagnatförsäljning men nu utökas tjänsten till att även erbjuda privatleasing av samma bilar. Erbjudandet gäller samtliga modeller i Volvos sortiment och de så kallade Selekt-bilarna är som mest upp till fem år gamla och har rullat under 10 000 mil.
Enligt Volvo ska ingen kontantinsats krävas och det ingår även nybilsgaranti från leasingperiodens början. 24 månader/3 000 mil. Månadskostnaden är fast men varierar beroende på modell och restvärdet garanteras.
Privatleasing av begagnade bilar är Volvo dock inte först med då bland annat KVD erbjuder det sedan en tid tillbaka. Det är helt klart en växande trend då var tredje bilköpare i dag väljer privatleasing, för tio år sedan valde var 30:e bilköpare leasing.
Folksam har undersökt totalt 159 bilmodeller som är bra val för en familj. Alla modellerna får betyget ”Bra val” tack vare sin höga säkerhetsnivå. Men det finns skillnader mellan de totalt tre betygskategorierna.
− För att få högsta betyg i vår rankning av säkra familjebilar ser vi över vilka säkerhetssystem som finns i baksätet som framför allt skyddar barn som åker framåtvänt. Utöver autobroms som standard handlar det om att bilarna ska ha bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare och sidokrockgardin som standard i baksätet samt att integrerad bilbarnstol erbjöds som tillval när bilen var ny, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, i ett pressmeddelande.
Att de olika säkerhetssystemen är standardutrustning i bilarna är vanligare bland nyare modeller. Utrustning som förr var ett kostsamt tillval har på senare år blivit standardutrustning som ingår i grundpriset.
– Vi ser att införandet av säkerhetssystemen i baksätet ökar i nyare bilgenerationer, vilket är glädjande. Det är viktigt för köpare av begagnade bilar att hitta de modeller som har säkerhetssystem, vilket kan vara svårt, säger Anders Ydenius.
Ska du köpa en begagnad familjebil är det alltså mycket viktigt att ta reda på vilken utrustning bilen har och vilka tillval som gjordes när bilen var ny.
Enligt Folksam är bilbältet den enskilt viktigaste skyddsutrustningen och då på alla platser i bilen. Därför bedöms det som viktigt att det finns till exempel bältespåminnare även för baksätet samt bältessträckare.
– Vi anser att bältespåminnare är mycket effektiva och är särskilt viktigt i baksätet då bältesanvändningen är lägre där. Även sidokrockgardiner som täcker bilens baksäte och minskar risken för skallskador på framåtvända barn, samt bältessträckare och bälteskraftbegränsare, som bland annat ger en minskad risk för nackskador, är viktiga system för att skydda barn i baksätet, säger Anders Ydenius.
Nedan Folksams kriterier för säkerhetsbetygen.
Betyg
Bra val enligt Folksam
Autobroms
Bältespåminnare bak
Bältessträckare bak
Bälteskraftbegränsare bak
Sidokrockgardin
Integrerad barnstol
1
Ja
Std/tillval
Std/tillval
1
Ja
Std/tillval
Std/tillval
2
Ja
Std/tillval
Std/tillval
Std/tillval
Std/tillval
Std/tillval
3
Ja
Std
Std
Std
Std
Std
Tillval
Familjebilarna som klassas som ”bra val”, sett ur ett säkerhetsperspektiv, av Folksam.
Kvdbil har undersökt ägandekostnaderna för 27 nya familjebilar, bensin- och dieseldrivna samt laddhybrider. Och det visar sig att laddhybrider är både billigast och dyrast.
Billigast är Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, med en totalkostnad på 6 627 kronor i månaden. Därefter följer Volvo V60 D4 på 6 926 kronor och Volvo V90 D4 på 7 062 kronor.
Dyrast är Mercedes dieselladdhybrid E 300 de som kostar 10 376 kronor i månaden att äga.
– Den enskilt största kostnaden för nya bilar är värdeminskningen. För en del modeller är det till och med så att värdet halveras under det första året. Den som verkligen vill spara pengar gör därför bäst i att köpa begagnat. Men vill man absolut ha en sprillans ny bil tycker jag det är viktigt att inte stirra sig blind på priset, utan att man ser till alla kostnader som följer av ägandet, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.
Kvdbil har dragit slutsatsen att det som spelar roll för den verkliga kostnaden är fabrikat, motorstorlek och drivmedel.
– I korthet kan man säga att bilar från statusmärken med stora bränsleslukande motorer är de dyraste bilarna att äga, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på värdeminskning och bränsleförbrukning. Men det är inte hela sanningen, säger Madeleine Fritz och fortsätter:
– Exempelvis har Volvo, som de allra flesta i dag betraktar som premium, ofta ett betydligt högre andrahandsvärde än märken som BMW och Mercedes.
Vilket syns när Mercedes E 200 Kombi med 184 hästkrafter jämförs med Volvo V90 D5 AWD med 235 hästkrafter. Mercedes-modellen har lägre driftskostnader men när andrahandsvärdet adderas till beräkningen vinner Volvon.
– Två bilar som är väldigt snarlika, men där den ena kostar väsentligt mycket mer. Över tid handlar det om tiotusentals kronor för den familj som gjort hemläxan, säger Madeleine Fritz.
– Att två laddhybrider sticker ut i var sin ände är verkligen intressant. Laddhybriderna har än så länge fördelaktiga skatteregler samtidigt som de vinner på högt bensin- och dieselpris. Men en del har riktigt höga försäkringspremier och servicekostnader. Det gäller att undvika dessa fallgropar, avslutar Madeleine Fritz.
Bilmodell
Nypris (kr)
Drivmedel
Effekt (hk)
Värdeminskning (kr)
Skatt (kr)
Försäkring (kr)
Service (kr)
Bränsle (kr)
Total månadskostnad (kr)
BMW 520d Sedan
436 000
Diesel
190
6 439
317
549
510
718
8 532
BMW 520i Sedan
439 000
Bensin
184
6 092
290
545
503
1 013
8 442
BMW 530d Sedan
532 000
Diesel
265
7 183
500
508
593
875
9 659
BMW 530e iPerformance Sedan
533 652
Bensin-laddhybrid
252
7 204
30
1 097
578
500
9 409
BMW 530i Sedan
489 000
Bensin
252
6 722
303
1 122
578
1 031
9 757
Ford Mondeo 1.5T EcoBoost Kombi
334 000
Bensin
165
5 075
623
675
449
1 369
8 191
Ford Mondeo 2.0 HEV Kombi
409 000
Bensin-hybrid
187
5 869
71
541
474
825
7 780
Ford Mondeo 2.0 TDCi Kombi
358 000
Diesel
190
5 361
1 109
512
477
893
8 351
Mercedes E 200 Kombi
445 000
Bensin
184
6 814
578
626
503
1 369
9 890
Mercedes E 220 d Kombi
445 000
Diesel
194
6 386
269
1 097
515
735
9 002
Mercedes E 300 d Kombi
494 000
Diesel
245
6 392
556
772
570
945
9 235
Mercedes E 300 de
565 200
Diesel-laddhybrid
316
7 697
30
1 499
650
500
10 376
Mitsubishi Outlander 2.0 4WD
310 000
Bensin
150
4 747
427
630
449
1 219
7 472
Mitsubishi Outlander 2.2 Di-D 4WD
340 000
Diesel
150
5 050
508
553
449
928
7 488
Mitsubishi Outlander 2.4 Plug-in Hybrid 4WD
388 138
Bensin-laddhybrid
136
5 123
30
540
434
500
6 627
Volkswagen Passat 2.0 TDI Sportscombi
334 000
Diesel
190
5 392
452
626
477
788
7 735
Volkswagen Passat 2.0 TFSI Sportscombi
319 000
Bensin
220
4 425
382
626
510
1 181
7 124
Volkswagen Passat GTE Sportscombi
425 654
Bensin-laddhybrid
218
6 018
30
543
440
500
7 531
Volvo V60 D4
344 000
Diesel
190
4 650
476
535
477
788
6 926
Volvo V60 T4
325 000
Bensin
190
4 222
489
512
477
1 369
7 069
Volvo V60 T5
355 000
Bensin
250
4 803
569
611
543
1 275
7 801
Volvo V60 T8 AWD Twin Engine
505 815
Bensin-laddhybrid
390
6 173
30
861
698
500
8 262
Volvo V90 D4
380 000
Diesel
190
4 694
413
675
510
770
7 062
Volvo V90 D5 AWD
439 000
Diesel
235
5 306
576
889
560
858
8 188
Volvo V90 T4
360 000
Bensin
190
4 525
498
543
510
1 294
7 370
Volvo V90 T5
390 000
Bensin
250
4 844
489
511
575
1 275
7 695
Volvo V90 T8 AWD Twin Engine
534 151
Bensin-laddhybrid
390
5 496
30
1 272
735
500
8 033
Tips: Scrolla tabellen i sidled för att ta del av alla datakolumner.
Fotnot: Kvdbil har beräknat TCO (Total Cost of Ownership) för ett urval av Sveriges vanligaste familjebilar. Det innebär att de har tagit hänsyn till samtliga kostnader som följer av inköpsbeslutet av en ny bil. I jämförelsen har en beräkning gjorts på den genomsnittliga kostnaden per månad efter tre års ägande och cirka 4 500 mils körsträcka, inklusive bränsle.